woensdag 1 april 2009

Onderzoek ambtelijk machtsmisbruik in zaak de Roy van Zuidewijn

brenninkmeijer De Nationale Ombudsman prof.dr. A.F.M. Brenninkmeijer (foto) begint een onderzoek naar de manier waarop Edwin de Roy van Zuydewijn - de ex-man van prinses Margarita - is behandeld door de overheid. Aanleiding is een klacht van De Roy over ‘bemoeienis van de Rijksoverheid met zijn privéleven waarvan hij nadeel heeft ondervonden’.

Het onderzoek richt zich op de vraag of de overheid zich ten onrechte met het leven van De Roy bemoeide, en op de eventuele nadelige effecten daarvan. De Roy heeft in eerste instantie twee concrete zaken aangedragen die nu onderzocht zullen worden.

De meest opvallende is de rol van het Kabinet van de Koningin bij het vertrek van De Roy bij de toenmalige ABN Amro-dochter Bouwfonds in 2002. De rijksrecherche is volgens hem in opdracht van het koningshuis zijn gangen bij het vastgoedbedrijf nagegaan. Ook zou er ongeoorloofde druk zijn uitgeoefend op Bouwfonds om De Roy, die er adviseur was, buiten te sluiten van verdere opdrachten.

Daarnaast zegt De Roy te zijn tegengewerkt door de Rijksvoorlichtingdienst, die zou hebben verhinderd dat hij in 2008 een rol kreeg in een Postbus-51 spotje over ‘de BOB’ – dat drinken in het verkeer wil tegengaan.

Edwin de Roy van Zuydewijn
De_Roy

De problemen voor de Roy van Zuydwijn begonnen pas goed met het huwelijk van Willem Alexander met Máxima. De Roy van Zuydewijn en zijn vrouw Margarita waren daarvoor niet uitgenodigd. Maartje van Weegen, commentator bij de verslaggeving van het huwelijk was door ‘hooggeplaatste personen’ te verstaan gegeven dat dit kwam omdat het paar ‘financiele problemen’ zou hebben. Van Weegen noemde dit op TV waarna klanten wegbleven bij het bedrijf van de Roy van Zuydewijn

Het onderzoek van de Ombudsman, waaraan meer dan een jaar overleg en gesprekken zijn vooraf gegaan, is opvallend. Een eerder verzoek naar de tegenwerking, dat hij samen met zijn toenmalige vrouw prinses Margerita deed, werd enkele jaren geleden afgewezen. De Roy werd jarenlang nergens geloofd als hij zei stelselmatig te zijn tegengewerkt door het koningshuis, dat tegen zijn (inmiddels verbroken) huwelijk met Margerita gekant was.

De Ombudsman kan niet zeggen hoe lang het onderzoek gaat duren. ‘Het is een complex en uitgebreid dossier, waarbij we veel partijen zullen horen. Daarna wordt er wederhoor toegepast,’ aldus een woordvoerster.

Vast staat wel dat vertegenwoordigers van onder meer het Kabinet van de Koningin en van het Ministerie van Algemene Zaken van premier Balkenende openheid zullen moeten geven over hoe er met De Roy is omgegaan. De Roy laat weten ‘zeer blij’ te zijn dat zijn klachten eindelijk serieus worden onderzocht: ‘Mijn rehabilitatie is nabij’.

In 2006 wilde de politie de Roy van Zuydewijn nog verhoren wegens ‘schenden van Ambtsgeheim’, hoewel hij nooit een ‘ambt’ heeft vervuld.

 

Persbericht van de Nationale Ombudsman naar aanleiding van het onderzoek

De nationale Ombudsman wordt gewoonlijk voor 6 jaar benoemd. Als ze al te kritisch zijn worden ze gewoonlijk niet voor een tweede termijn benoemd.

Voorgangers van Alex Brenninkmeijer

  • mr. R. Fernhout, van 1 oktober 1999 tot 1 oktober 2005.

Fernhout liet zich bij herhaling zeer kritisch uit over de prestaties van de IND waardoor hij in aanvaring kwam met de Tweede Kamer. Hij is niet voor een tweede termijn benoemd. *

  • mr.dr. M. Oosting, van 1 oktober 1987 tot 1 oktober 1999.

Oosting is na een eerste termijn waarin hij weinig opvallend was voor een tweede termijn benoemd. *

  • dr. J.F. Rang, van 1 januari 1982 tot 1 april 1987

Rang had een scherp oordeel over het functioneren van de Departementen en de politie. Hij werd hierin niet door de Tweede Kamer gesteund. Rang heeft één termijn gediend.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: