zaterdag 11 april 2009

Leden Surinaamse brassband Naks Kaseko Loco aangehouden op Schiphol (en weer vrijgelaten)

NAKS-KASEKO-LOKO-HOOFDKLASSE Het is weer eens zover, de Koninklijke Marechaussee heeft op Schiphol 22 leden van een Surinaamse brassband opgepakt op verdenking van drugssmokkel.

Vorig jaar is het drie keer voorgekomen dat leden van Surinaamse bands met verdovende middelen op Schiphol zijn opgepakt. ,,Maar het zijn nu wel erg veel mensen ineens.''
De 22 personen werden aangehouden tijdens een zogeheten 100-procentscontrole. De marechaussee onderzoekt om hoeveel drugs het gaat en of alle arrestanten ook daadwerkelijk bij de smokkel betrokken waren.
Volgens mediaberichten zou het gaan om de band Naks Kaseko Loco, die in Nederland de komende tijd een aantal optredens zou verzorgen. De woordvoerder van de marechaussee kon dat niet bevestigen.

Update 12 April 2009

Volgens promotor Danny Lieuw van Universal Sound Projects zijn de achttien leden van Naks Kaseko Loco ten onrechte aangehouden. De bandleden konden na de scan op Schiphol niet als smokkelaars worden aangemerkt. Wel is er iemand die op dat moment met de groep meeliep, maar geen deel uitmaakte van de band, betrapt op het slikken van bolletjes.

De reactie van de Marechaussee hierop was om de hele band, samen met drie andere personen, dan ook maar vast te houden. “Dat er iemand die drugs smokkelt vast wordt gezet is ten alle tijde terecht, maar om 18 onschuldige bandleden vast te zetten, terwijl zij geen aantoonbare strafbare feiten hebben gepleegd en louter komen voor hun optredens is hooguit schandelijk” aldus Lieuw.

Inmiddels zijn er 17 leden weer vrijgelaten. De groep zou ook niet uit 22 leden bestaan maar uit 18.

De band zou vanavond in de met 15.000 personen gevulde Ahoy (Pleasure Paas Party) optreden.

Naks Kaseko Loco was vorig jaar ook al in Nederland. Dit jaar werd er echter door liefhebbers van het genre extra uitgekeken naar hun komst. Naks zou namelijk komen met de momenteel immens populaire zangeres Norma Santé die bekend is geworden met het nummer “Ka ka tjen tjen”. Norma is behalve door haar zangkwaliteiten ook zeer bekend van haar performance tijdens haar liveshows. Met haar eigen gecreëerde dansstijl weet ze het publiek keer op keer in extase te brengen. Zij wordt vocaal ondersteund door Carlos "Caatje" Aaron ", Alfred " Ali " Ruimwijk, Ferdinand " Pila " Jane, Peter " Nes " Wolf, Steven"Tjompe" Vreugd en Ruben "Stoffi" Muringen.
Het is voor het eerst dat Naks Kaseko Loco samen met Norma naar Nederland komt. Gezien de behandeling op Schiphol is het mogelijk ook de laatste keer.

Update 14 April 2009 Inmiddels is duidelijk geworden dat een voor de trip ingehuurde geluidsman die geen lid is van de groep, degene is die drugs smokkelde. Alleen de bandleider Jerrel Verwey zit nog vast omdat hij weigerde zich te laten scannen uit protest tegen de behandeling. Roethof verwacht dat ook hij gauw vrijkomt. Norma Santé moest zich op Schiphol vaginaal laten onderzoeken.

Volgens ‘De Ware Tijd’ loopt Naks Kaseko Loco de kans drie jaar lang uit Nederland geweerd te worden.  Alle achttien bandleden worden tot persona non grata verklaard. De Nederlandse Vreemdelingendienst overweegt de maatregel in het kielzog van de aanhouding van bandleden op Schiphol. Advocaat Gerald Roethof ziet de maatregel niet zitten.

Het kan er eenvoudig niet in dat de groep tegen een ban aankijkt, terwijl er geen drugs zijn aangetroffen. “Onbegrijpelijk. Dat verbod moet worden opgeheven”, zegt Roethof. Juridische stappen worden nog overwogen. De band blijft tot eind april in Nederland voor enkele optredens. Een ban zal vooral Nederlandse fans treffen van activiteiten waar Naks Kaseko Loco een vaste attractie is geworden.

Roethof vindt dat de Nederlandse justitie best wel wat meer discretie en respect aan de dag had kunnen leggen. Bij slechts één persoon van de groep, de geluidsman, zijn drugs aangetroffen. “Het mocht een stuk genuanceerder, aangezien ze al snel wisten dat het één persoon betrof.”


Zie ook

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: