woensdag 4 maart 2009

Moordenaar van Van der Pasch krijgt 30 jaar

Een 44-jarige Eindhovenaar is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot dertig jaar cel omdat hij op 9 januari 2008 bij een ripdeal op een hennepkwekerij aan de Aert van der Neerstraat in Eindhoven Gert-Jan van der Pasch(36) en een ander heeft doodgeschoten. Eerder vermoordde hij zijn vrouw, waarvoor hij tot tien jaar werd veroordeeld. De eis was 25 jaar. De veroordeling vindt plaats op basis van het plegen van gekwalificeerde doodslag en het (mede) plegen van gekwalificeerde doodslag.
De Einhovenaar werd op 26 februari 2008 met 3 anderen opgepakt bij een inval op het woonwagenkamp aan de Joost de mompertstraat en in een woning aan de Beethovenstraat. Van der Pasch, vader van 2 kinderen kwam uit Eindhoven maar woonde in het Belgische Dessel waar hij uitbater was van café The Good Fellas.
Op 9 januari 2008, om kwart over negen ’s avonds, werd Gert-Jan van der Pasch via een sms'je gewaarschuwd dat er wordt ingebroken in zijn hennepkwekerij. Samen met een andere man gaat hij dan langs bij het pand aan de Aert van der Neerstraat om poolshoogte te nemen. Ze treffen daar in de tuin drie mannen.
Van der Pasch werd vervolgens door de inmiddels 44-jarige verdachte vrijwel meteen doodgeschoten. Vervolgens werden in de tuin en ook op straat over en weer nog meerdere schoten gelost.
De inmidels gearriveerde politie vond het lichaam van Van der Pasch in de achtertuin. In de woning zelf werd een plantage met 1.300 hennepplanten aangetroffen. Naast het lichaam van Van der Pasch een handschoen gevonden werd met schotresten en dna van de verdachte.
De maximumstraf voor gekwalificeerde doodslag is levenslang of 20 jaar. Omdat er echter meerdere strafbare feiten ten laste zijn gelegd (o.a. 2 feiten van gekwalificeerde doodslag) en het zgn 'cumulatieverbod' is komen te vervallen per 27 januari 1995, mag de rechter een maximale tijdelijke straf van 30 jaar opleggen. (Art. 10 lid 4 Sr.).

Update 22 maart 2010: In hoger beroep werd de straf 24 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: