dinsdag 17 maart 2009

Gevangenen ontsnapt in Curaçao

Bon-futuro Na een korte gijzeling tegen het middaguur van twee gevangenbewaarders in Blok 7 van de Bon Futuro-gevangenis (foto), slaagden zes gedetineerden erin om te ontsnappen. Twee van hen zijn kort daarna alweer in de kraag gevat. Een binnen de gevangenis, de ander daarbuiten (Volgens sommige bronnen zou dit Edsel Salesia(39) zijn geweest). Dat zou ter hoogte van het Lions Dive Hotel zijn geweest. Er werd een grootscheepse zoekactie op touw gezet.

Volgens politiewoordvoerder Reggie Huggins was de situatie na het middaguur binnen de gevangenis weer onder controle. De namen van de ontsnapte gedetineerden moesten nog met hun foto’s vergeleken worden. Het gaat om Kenneth Lourdes Maria (23), Julian Saturnino Mambre (26), Jair Jehogenny ‘Ilo’ Leuteria (25) en Liomar Sefarino Winklaar (20).

Leuteria heeft op 5 oktober 2002 na een ruzie de 17-jarige Edson Sambo in de borst geschoten en Leander ‘Fubu Ras’ de Jongh ontvoerd en later vermoord. in 2005 werd hij in Nederland gearresteerd. Leuteria werd in 2006 tot achttien jaar cel veroordeeld voor de dubbele moord uit 2002. Leuterio ontsnapte in September 2008 ook al eens uit de Bon Futuro gevangenis met behulp van een ladder. Hij werd toen op Bonaire teruggevonden.

Liomar Winklaar is veroordeeld tot 24 jaar voor de dubbele moord op het Nederlandse echtpaar Ana Cristina Perret Gentil (74) en Arie Mulder (71), in Mulder’s woning op Gato. Hij en zijn zus Luvensca ‘Decca’ (destijds 17) hadden het voorzien op de jeep van de vrouw.

Boven: Juliën Mambre en Kenneth Maria
Onder: Liomar Winklaar en Jair Leuteria
bon-futuro4
Aanvankelijk zou sprake geweest zijn van paniek na de eerste berichten over de gijzeling. Met de twee bewaarders zou het relatief goed gaan. De omgeving rond de Bon Futuro-gevangenis was deze middag afgesloten.
De gedetineerden wisten te ontsnappen door een gat in de omheining en met behulp van een touw. Vermoedelijk hebben ze hulp van buiten, dan wel van binnen gekregen. De zuidkant van de gevangenis grenst aan de mondi van de zoutpannen van Jan Thiel. De zoekacties vonden te voet, met de auto en een helikopter van de kustwacht plaats en naar verwachting later op de dag ook met behulp van speurhonden.
Ruim een week geleden wist de langgestrafte gevangene Engelbert ‘Bertje’ Koeiman uit de gevangenis te ontsnappen tijdens werkzaamheden buiten. Hij is nog steeds zoek.

Blok 7 is een van de grotere nieuwbouwblokken die werden gebouwd onder het beheer van het Amerikaanse securitybedrijf Wackenhut (onderdeel van het Deense Group 4 Securicor). In 2001 vonden er ook enkele grootschalige ontsnappingen plaats vanuit deze blokken.

Bron: Amigoe.com

Zie ook:

Voor de geinteresseerden: zo ziet de gevangenis er van binnen uit (gesproken in papiamento):

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: