maandag 16 februari 2009

Zes jaar eis voor grafroof Renkum

Tegen Louis D (37) is zes jaar celstaf geëist voor het bestelen van de overleden Dorus Gerrits (58) in het familiegraf. Volgens de Arnhemse officier van justitie mr. H. Timmer is het "een weerzinwekkend misdrijf dat voorbij heel veel grenzen gaat".

Inbreker D. (44 pagina's strafblad) was met Leo B. (41) en Dicky H. (46) 's nachts op het kerkhof van Renkum in de tombe van de elf weken tevoren bijgezette Dorus Gerrits (58) afgedaald om de kist open te breken en het lijk te ontdoen van een gouden ketting en een horloge. Er was de mannen voorgespiegeld dat er voor tonnen aan goud te halen zou zijn: alleen al een horloge van 'tachtig ruggen'.

Grafschennis en 'diefstal met inklimming' moet wat de officier betreft bewezen worden verklaard, net als een aantal mishandelingen, een woninginbraak en handel in cocaïne.

Wat de grafroof extra stuitend maakte, was dat Louis D. en zijn tot anderhalf jaar veroordeelde metgezellen Leo B. en Dicky H., geen zin meer hadden om het graf weer met de 300 kilo zware afdekplaat af te sluiten nadat ze die eerst opzij hadden geschoven. Gerrits' weduwe en haar dochter die de volgende middag het kerkhof weer bezochten raakten dan ook zeer overstuur toen zij hun overleden echtgenoot en vader in zijn kist letterlijk in het gezicht keken.

De weduwe uitte huilend in de rechtszaal haar weerzin tegen verdachte Louis D.: "Viezerd! Kom jij maar eens tien minuten alleen bij mij!!"

Louis D. had spijt: "Achteraf zeg ik: stom, stom, stom. Hoe heb ik het die mensen aan kunnen doen. Het was een ordinaire diefstal. Harteloos. Meer kan ik er niet van zeggen. Ik wilde niet eens mee. Maar ik werd voor het blok gezet, want Dicky was dronken en was vergeten waar het graf precies lag".

Erica, een nichtje van de dode maar ook de vriendin van Louis D., is aangewezen als degene die de mannen had 'lekker gemaakt' met haar verhalen over de te verwachten rijke buit. Erica wordt echter niet strafrechtelijk vervolgd, liet de officier van justitie weten.

Louis D.'s advocaat mr. S.W. van 't Hullenaar vond dat de vrouw gerust van uitlokken of medeplegen verdacht kan worden. Hij constateerde dat de beslissing om Louis wel te vervolgen daarom een daad van willekeur heeft opgeleverd, zodat de officier het recht tot vervolgen moet worden ontzegd. Louis D. worstelt zelf ook met vragen over Erica die inmiddels zijn kind heeft gebaard, maar die in verband met diverse misdrijven belastende verklaringen over hem heeft afgelegd. Waarom? Louis: "Waarom heeft ze me het graf in gejaagd en me vervolgens verraden?"

Uitspraak: 2 maart.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: