maandag 16 februari 2009

Weer tien jaar eis in hoger beroep voor moord op vriend

Een 25-jarige vrouw uit het Noord-Brabantse Vlijmen heeft maandag voor het gerechtshof in Den Bosch in hoger beroep wederom een celstraf van tien jaar en tbs tegen zich horen eisen wegens het wurgen van haar vriend Wilco van Overdam (destijds 26) op 26 maart 2007.

Het Openbaar Ministerie vroeg voor de rechtbank in Den Bosch in augustus ook al om deze straf. De rechtbank veroordeelde haar toen tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging (zie video). De rechter achtte toen bewezen dat de vrouw 'weloverwogen' een einde aan het leven van haar vriend had gemaakt.

De vrouw zocht volgens het OM vijf dagen voor de moord op internet naar manieren om iemand om het leven te brengen. Vervolgens wurgde zij het slachtoffer met een deken, betoogde het OM in hoger beroep nogmaals. Ook dit keer acht het OM moord bewezen.

Het lichaam van de 26-jarige man werd in maart vorig jaar in de woning van de twee aan de Beneluxbaan in Vlijmen aangetroffen. Zijn vriendin bekende half april. Ze zou tot haar daad zijn overgegaan vanuit een gevoel van angst en onmacht.

Aanvankelijk vertelde zij dat een indringer haar verkracht en Wilco vermoord had

De advocaat van de vrouw zei eerder al voor de rechtbank dat zijn cliënte zich niet bewust was van haar handelen. De rechter vond dit echter niet aannemelijk en stelde dat er voldoende bewijs was dat de vrouw haar vriend met voorbedachten rade vermoordde. De rechtbank achtte de vrouw wel verminderd toerekeningsvatbaar.

Update 2 maart

De 24-jarige vrouw uit Vlijmen die op 26 maart 2007 haar vriend heeft gewurgd, heeft opnieuw een gevangenisstraf van negen jaar en tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen.

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch acht bewezen dat de vrouw weloverwogen een einde aan het leven van haar vriend heeft gemaakt. Het hof leidt dit onder meer af uit het feit dat de verdachte in de week voorafgaand aan de dood van het slachtoffer op het internet zocht naar informatie over manieren om iemand om het leven te brengen.

Wel stelt het hof vast dat de moord de vrouw in verminderde mate kan worden toegerekend. Zij leed aan een ziekelijke stoornis van de geestvermogens tijdens het plegen van de moord.

Bij het bepalen van de straf neemt het hof in het bijzonder in aanmerking dat de vrouw de vader van haar zeer jonge kind heeft gedood. Als gevolg daarvan is het kind van zijn vader beroofd en hij is daarmee ook zijn moeder kwijt geraakt. Zijn jonge leven is in één klap totaal op zijn kop gezet.

De rechtbank kwam op 28 augustus 2008 tot dezelfde op te leggen straf en maatregel.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: