vrijdag 30 januari 2009

Tot 8 jaar eis in Delftse 'pinkzaak'

pinkzaak2 Het OM heeft tegen drie verdachten voor het gerechtshof in Den Haag celstraffen tot acht jaar geëist in de Delftse pinkzaak.

De mannen zouden in mei 2006 betrokken zijn geweest bij een overval in de Elzenstraat in Delft, waarbij de pink van Mark (21) en het haar van zijn vriendin Eveline (22) werden afgeknipt.

Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat de ''bizarre en gruwelijke zaak'' iets te maken heeft met een concurrentiestrijd binnen de anabolenmarkt. De slachtoffers waren daarbij echter helemaal niet betrokken.

Een van de verdachten', Niyaaz B. (22), zou jaloers zijn geweest op de Delftenaar vanwege diens vriendin en het stel zwart hebben gemaakt in het 'anabolenwereldje'.

Tijdens de behandeling trok Niyaaz B. echter al zijn verklaringen weer in, ook dat hij uit verliefdheid gehandeld zou hebben. Deze verklaringen zouden onder druk van de politie tot stand zijn gekomen. De man die volgens B. wel voor de mishandeling verantwoordelijk is, is een anabolenhandelaar uit Amsterdam die dacht dat het slachtoffer met goedkope anabolen zijn handel wilde verknoeien. B. wil de naam van de Amsterdammer uit angst niet noemen.

Politietekeningen van de 3 verdachten
pinkzaak
Twee van de drie verdachten hoorden een eis van acht jaar. Een derde man moet van het OM zeven jaar de cel in. Voor een vierde man die vrijdag terecht stond, eiste het OM vrijspraak omdat er geen bewijs tegen hem was.

De 'Pinkzaak begint op 29 mei 2006. Dan vallen drie Vlaams-sprekende mannen binnen bij de Delftse student Mark en zijn 22-jarige vriendin Eveline. De twee wonen in hun nieuwe woning aan de Elzenlaan. De drie mannen dachten dat Mark iets te maken had met Feralabs, een internet-anabolenoperatie die op dat moment volgens de messageboards 'stunt' met lage prijzen.

Mark weet van niets. Uit frustratie knippen de drie mannen, terwijl ze hem bedreigen met een vuurwapen, zijn pink af met een snoeischaar. Bij Eveline knippen ze haar haar af.

Geruime tijd voor de inval krijgt Mark al bedreigende telefoontjes en brieven. Die bedreigingen gaan door na de overval. Daarom duiken de twee onder.

Het is niet voor de eerste keer dat de Delftse student slachtoffer is van bruut geweld. In 2005, toen hij nog bij zijn ouders woonde, is hij al een keer afgetuigd toen een man binnendrong en hem aftuigde met een metalen pijp.

De politie neemt de Pinkzaak hoog op. Sinds mei 2006 zet de politie Haaglanden een ongekend groot team rechercheurs op de zaak, dat maandenlang blijft doorwerken. Na de overval patrouilleren in de straten gepantserde wagens en de politie roept via het programma Opsporing Verzocht de hulp in van het publiek. Het wordt al snel duidelijk dat de Delfse student niets met anabolenhandel van doen heeft.

De doorbraak komt een half jaar later, als de Belgische politie in het kader van een ander onderzoek de drie mannen oppakt die in mei binnenvielen in Delft. De drie zijn betrokken bij de rechts-extremistische organisatie Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET). Als uitlekt dat de organisatie plannen heeft voor een staatsgreep, volgen massa-arrestaties en ontmantelt de Belgische overheid BBET. Onder de opgepakte personen bevindt zich de extremist Youri van der P. In zijn woning vinden de agenten de snoeischaar waarmee de pink van de student is afgepknipt en het pistool waarmee het stel is bedreigd.

De link tussen de extremisten en Delft blijkt uit ook de sporttas, die de Vlamingen in Delft hebben achtergelaten. Daarin zit een bonnetje van de slager. Die slager bevindt zich in Dendermonde, tegenover het huis van Youri van der P.

In januari 2007 worden nog eens twee mannen uit Nederland gearresteerd. Het ging daarbij om een man (21) uit Den Haag en een man (34) uit Helmond. De man uit Den Haag werd al op 19 januari vrijgelaten, tegen de zin van het OM.

De Vlamingen waren actief in de anabolenhandel. Ze waren via het internet op het spoor gezet van de Delftse Mark - door de 22-jarige Haagse student Niyaaz B, die op internet beter bekend is als de anabolenhandelaar Freaky Freek. Freaky Freek verkoopt zijn spullen via de website www.freakyfreek.tk. [Off-line]

In 2006 voeren de messageboards een harde campagne tegen Feralabs, dat tegen dumpprijzen anabolen zou verkopen. Daarbij laaien de gemoederen hoog op, ook bij de Vlamingen. De Delftse student heeft niets met Feralabs te maken, en Niyaaz weet dat. Maar Niyaaz is verliefd op Marks vriendin Eveline. Hij kent haar van de Haagse Hogeschool.

Niyaaz stuurde in 2005 al een vriend op de Delfste student Mark af, om hem in het huis van zijn ouders laten aftuigen. Dit keer grijpt de jaloerse Hagenaar naar andere middelen. Hij gebruikt de emoties op het internet. Hij meldt een 34-jarige Helmondse sportschoolhouder tijdens een chatsessie dat student Mark achter Feralabs zit. De sportschoolhouder tipt vervolgens de extremisten.

Zo hoopte Niyaaz dat Eveline het idee kreeg dat Mark een malafide anabolenhandelaar was. Ze zou een punt zetten achter haar relatie met Mark, hoopte de Haagse student.

Pas in november 2007 komt de zaak voor de rechter. De recherche heeft die tijd nodig om de bewijslast rond te krijgen. Zo analyseert het Forensisch Instituut op dit moment een hondenhaar die in de Delftse woning is gevonden. Youri van der P, die nog geen verklaring heeft afgelegd, heeft een hond, en daarvan willen de onderzoekers het DNA analyseren.

Youri van der P zat toen in Gent nog in de gevangenis. Belgie ging hem uitleveren aan Nederland.

Veroordeling in eerste aanleg
Begin juli 2007, tijdens een pro-forma-zitting, vertelde Niyaaz B. dat hij graag tot november op vrije voeten wilde blijven zodat hij tentamens kan maken. Later wilde hij zijn tentames maken in de cel. Tijdens de zitting bleek dat Niyaaz zijn studie wel kan vergeten. De Haagse Hogeschool heeft hem geschrapt uit het studentenbestand.

Tijdens de eerste behandeling voor de rechtbank in Den Haag werden twee verdachten veroordeeld tot acht en zes jaar gevangenisstraf.

Een derde kreeg 240 uur dienstverlening en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar. De drie Vlaamse verdachten werden vrijgesproken omdat de rechtbank het bewijs te mager vond. Tegen hen was 7 jaar geëist.

Niyaaz B. kreeg een gevangenisstraf van acht jaar, omdat de rechtbank hem ziet als het brein achter de operatie. Een van de mannen die de Delftenaar in mei vorig jaar in zijn woning gijzelde kreeg zes jaar, waar acht jaar was geëist. De verdachte P. die de Delftenaar in 2005 had mishandeld kreeg 240 uur dienstverlening. Zijn straf viel lager uit dan de geëiste 24 maanden, omdat hij volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek.

De drie Belgen die volgens het OM bij de gijzeling en de mishandeling in 2006 betrokken waren, werden vrijgesproken. Het bewijs vond de rechtbank te mager om tot een veroordeling te komen.
Het OM, dat tegen de Belgen zeven jaar had geëist, ging toen in beroep tegen de vrijspraken. Het OM wilde ook de drie veroordelingen nog eens onderzoeken, vooral die van de man die werkstraf kreeg.


Zie ook 6 jaar in hoger beroep in Delftse pink-zaak

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: