vrijdag 30 januari 2009

Eis 18, 14 en 14 jaar en vrijspraak voor Larousse-moord

Tegen de drie jonge verdachten in de fatale overval op Pim Timmermans van Restaurant Larousse, op 15 juni vorig jaar, zijn vandaag straffen van 18 en 14 jaar geëist door het Openbaar Ministerie. Voor de vierde verdachte, de 20-jarige Rudolph ‘Djaka’ H., vroeg de officier vrijspraak, zoals ook zijn advocate al zou pleiten. Er was uiteindelijk te weinig bewijs.

Fabian P. (17) en Michaelangelo ‘Angelo’ R. (16) ontkennen hun betrokkenheid bij de zaak. “Ik lag ziek thuis met buikgriep”, zegt Angelo. Zijn moeder en oma getuigden dat gisteren ook onder ede, maar die verklaringen kwamen niet geheel overeen met wat ze eerder tegen de politie zeiden.
Ook Fabian ontkent. Maar voor de schietpartij drie dagen later op een nummerverkoopster aan de Oosterbeekstraat, die sindsdien een halve long mist en wier tweejarig kleinkind wonderwel niet werd geraakt, had hij vorige week wel spijt betuigd.

Ingomar ‘Kabes’ C. (20) is degene geweest die de bekennende en ook belastende verklaringen heeft afgelegd. De zwakbegaafde jongen kan volgens de psychiater niet geheel toerekeningsvatbaar verklaard worden.

Maar zijn verklaringen zijn zo gedetailleerd, dat alleen iemand die erbij was dit geweten kon hebben, zo betoogde de officier. “Met zijn waarnemingsvermogen is niets mis. Hij ziet bij wijze van spreken hetzelfde als Einstein. Aan de inhoud van Ingomars verklaringen wordt niet getornd, wel aan de actoren.”

De kapper Juny van Berg Altena, van wie Ingomar vorige week beweerde dat hij het hele verhaal over Larousse van hem had gehoord, verklaarde gisteren als getuige onder ede dat Ingomars verhaal niet klopte. Ingomar zelf was niet bij de behandeling aanwezig, hij wordt bedreigd door Fabian en Angelo die in de gevangenis bewegingen over hun keel maken als ze over de gang langs de Foba lopen waar Ingomar verblijft.

Maar er zijn andere getuigen aan wie wel over de overval is verteld. Medegedetineerde Stetson J. bijvoorbeeld, die met Angelo voor verhoor naar de rechter-commissaris werd gebracht. “Angelo zei me dat ze een man in Punda waren gaan beroven. Djaka moest hem onder schot houden, maar de man maakte een vreemde beweging en Djaka schoot.” De enige soortgelijke overval in Punda is die op Larousse geweest.

Angelo: “Die jongens zitten op de Foba, die verzinnen van alles.” De toen 16-jarige Humberto M., die vorig jaar met twee vuurwapens werd aangehouden, heeft ook belastend verklaard over Angelo. Humberto: “Hij liet me een revolver .357 zien.

Dit is het wapen dat de man van Larousse heeft vermoord.” En ene Ompi verklaarde ook dat Angelo daags voor de overval een revolver .38 aan hem had getoond. Maar beide vuurwapens die gebruikt zijn in de overval op Larousse zijn zoek. Het is een ongeschreven regel dat zodra iemand doodgeschoten is, het vuurwapen wordt weggemaakt.

Het dossier berust daarom in hoofdzaak op verklaringen van Ingomar. Maar die komen wel overeen met de getuigen. Volgens Ingomar hadden ze zich die avond verzameld in de Oranjestraat. Vanuit de richting van het Avila liepen ze langs Larousse, waar een bewaker stond te praten met een buurman.

Bij Botica Juliana bogen de jongens naar links af. Via het landhuis aan de overkant liepen ze langs zee om weer voor Larousse uit te komen. Ingomar zegt dat hij achterop raakte omdat hij bleef vastzitten in een dranghek.
Twee gemaskerde jongens houden Timmermans, zijn vrouw Marjolein en een ober onder schot en eisen het geldkistje. Wie uiteindelijk geschoten heeft is niet duidelijk. Twee schoten gaan door Timmermans benen, de derde raakt een slagader.

De restaurateur overlijdt vrijwel gelijk. De ober zegt Fabians ogen herkend te hebben. Hij wordt tijdens het wegvluchten nog achtervolgd door een van de overvallers die daarbij heeft geschoten. De enige discrepantie is dat Ingomar over vier personen spreekt, terwijl getuigen als Marjolein en de ober er maar drie hebben gezien.

Drie dagen later wordt de nummerverkoopster neergeschoten. De officier denkt dat Fabian ook op Timmermans heeft geschoten. “Er is ineens geschoten, nadat er een vreemde beweging gedaan werd.” Na deze mislukte overval worden er ter plekke kleding en sieraden gevonden.

Twee weken later worden de eerste aanhoudingen verricht. Angelo wordt aanvankelijk gearresteerd voor joyriding. Maar gaandeweg het onderzoek zou zijn betrokkenheid bij de Larousse-zaak duidelijk zijn geworden.

Angelo en Fabian waren beiden al ter beschikking gesteld wegens een eerdere overval. Ze verbleven in het GOG en Brasami maar ontvluchtten deze instellingen. Beiden komen uit gezinssituaties met veel huiselijk geweld. Ze hebben een kort lontje, zijn gauw agressief.

“Als ze straks vrijkomen zijn ze nog steeds jong. Ik hoop dat hun situatie in die tijd nog enigszins gerepareerd kan worden”, sprak de officier. Tegen Fabian werd 18 jaar geëist, tegen Angelo en Ingomar, die tevens het bezit van twee vuurwapens had bekend, werd elk 14 jaar geëist.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: