woensdag 10 december 2008

Politieagente gearresteerd na schietpartij

In Almere is zojuist politieagente Judith F. (46) gearresteerd als verdachte na een schietincident in een woning aan het Mastgadpad.
Het schietincident vond even na negen uur plaats. De politie trof kort daarna Deniz Çetin (28) zwaargewond aan in de woning.

Het slachtoffer is overgebracht naar een ziekenhuis in Amsterdam. De agente had geen dienst op het moment van het incident.

Wat zich in de woning heeft afgespeeld is voor de politie nog onduidelijk. Omdat een agente betrokken is bij het incident, wordt het onderzoek uitgevoerd door de Rijksrecherche.


Update 11-12-2008: Het slachtoffer is inmiddels overleden. Het zou om problemen in de relationele sfeer gaan.
Update 23-04-2009: Judith F. wordt tot 10 jaar cel veroordeeld.
Update 25-01-2010: Judith F. is in hoger beroep gegaan, waar er 12 jaar tegen haar geëist wordt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vijftien jaar cel voor neerschieten rechercheur

Jovica T.
Jovica T.
Jovica T. (58) heeft van de rechtbank in Zutphen vandaag (10-12-2008) vijftien jaar cel opgelegd gekregen voor het neerschieten op 23 juli 2007 van een rechercheur bij het winkelcentrum Anklaar te in Apeldoorn. De rechercheur overleefde de schietpartij. Jovica T moet ook 16.444,78 euro schadevergoeding betalen.

Het Openbaar Ministerie had ruim 26,5 jaar cel geëist tegen T. De illegaal in Nederland verblijvende Serviër liep de politieman bij toeval in een winkelcentrum tegen het lijf. De rechercheur herkende hem van een aanhouding in 2005 en sprak T. aan, waarop deze hem beschoot. T. schoot van een korte afstand twee keer op het bovenlichaam van deze agent. Er is volgens de rechter sprake van voorbedachte rade omdat voordat T. zijn wapen pakte, hij tijd had om na te denken wat hij zou doen. Zijn voorbedachte rade wordt nog versterkt doordat hij nog een tweede kogel heeft afgevuurd, terwijl de agent al door de eerste kogel weerloos op de grond lag.

De maximale straf die het OM had geëist vond de rechtbank niet toepasbaar omdat het in Nederland zeldzaam is dat de maximale straf wordt opgelegd. Om tot een geschikte straf te komen is gekeken naar andere, enigszins vergelijkbare zaken, schrijft de rechtbank. T is uiteindelijk veroordeeld voor poging tot moord, diefstal met geweld en verboden wapenbezit.

Na de schietpartij sloeg T. op de vlucht. Vijf dagen later bedreigde hij twee medewerkers van een winkel in Zwolle met een pistool, nadat hij daar een hoofdtelefoon zou hebben gestolen. De rechtbank achtte deze twee bedreigingen ook bewezen.

De voorzitter van de rechtbank Zutphen noemde T. "een gevaar voor de samenleving". Hij liep rond met een doorgeladen, semi-automatisch vuurwapen en schroomde niet dat te gebruiken.

"Het feit dat deze geweldsdelicten onder winkeltijd in twee winkelcentra plaatshadden, heeft ervoor gezorgd dat veel personen hiervan getuige zijn geweest. Dit heeft veel beroering veroorzaakt." Ook het feit dat hij een politieman - een hoeder van de rechtsorde - neerschoot, rekent de rechtbank hem zwaar aan.

Al met al blijft de strafeis vreemd. Deze is tot stand gekomen door de straffen voor de afzonderlijke delicten bij elkaar op te tellen. Dat is in Nederland niet gebruikelijk, bovendien mag dat maar ten dele. Bij de meeste rechtszaken wordt gewoonlijk echter enkel naar het zwaarste delict gekeken en zou de dader in dit geval het wapenbezit 'cadeau' hebben gehad. Omdat het hier echter een bromsnor betrof, eiste het OM het volle pond.

We gaan even rekenen:

Poging tot moord (artikel 45 en 289 Sr): max straf is 13,3 jaar
Diefstal met geweld (artikel 312 lid 1 Sr): 9 jaar
Wapenbezit (artikel 55 WWM) 4 jaar

Totaal: 26,3 jaar = 26 jaar 4 maanden.

Echter, je kunt in Nederland niet klakkeloos alle maximum straffen bij elkaar optellen. Dit wordt behandeld in de artikelen 55-60 Sr. In dit geval is vooral artikel 55 Sr van belang dat stelt dat de twee bijkomende straffen (Diefstal met geweld en wapenbezit) opgeteld slechts 1/3 van de hoofdstraf (poging tot moord) mag zijn. Dat is dus 4,4 jaar (4 jaar en 5 maanden).

In totaal is dat dan 17,7 jaar = 17 jaar 8 maanden en 15 dagen.

Het OM had m.i. dan ook helemaal geen 26,5 jaar mogen eisen.

Sr= Wetboek van Strafrecht
WWM=Wet Wapens en Munitie

Vonnis


Update 19 December: Het OM gaat in hoger beroep

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook