vrijdag 3 oktober 2008

Celstraffen voor Brassband

De rechtbank op Schiphol heeft vrijdag celstraffen tot 22 maanden opgelegd aan drie leden van de Parbo Brassband uit Suriname. Zij werden op 29 maart aangehouden op Schiphol voor drugssmokkel. Zeven bandleden hadden bolletjes geslikt met in totaal ruim 3,5 kilo cocaïne. Justitie had celstraffen tot veertig maanden geëist.

De hoogste straf –22 maanden- kreeg de 28-jarige Naomi D., omdat zij meer een leidende rol heeft gehad dan de anderen in de groep. De 28-jarige Dorine E. en de 25-jarige Rachel D. kregen allebei anderhalf jaar gevangenisstraf.

De straffen zijn hoger dan wat normaal wordt opgelegd aan bolletjesslikkers. Dat komt omdat de rechtbank de groepsleden verantwoordelijk houdt voor de smokkel van de totale hoeveelheid drugs.

Vier andere leden van de brassband kregen in juli anderhalf jaar celstraf opgelegd.

Overigens wordt door de Parbo Brassband beweerd dat de aangehouden band niet de echte Parbo Brassband is, maar misbruik maakte van naam en logo.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

24 jaar voor moord, poging tot moord en verkrachting

Brian R. is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot 24 jaar celstraf. De rechters houden hem verantwoordelijk voor moord, meerdere pogingen tot moord en verkrachting. Het Openbaar Ministerie (OM) had levenslang geëist.

De schietpartij vond in januari 2007 plaats op het Rotterdamse schiereiland Katendrecht. Volgens het OM was er sprake van ‘een volstrekt willekeurig slachtoffer van de blinde woede van de verdachte’.

R. zou kort voor de schietpartij in een kroeg stevig zijn toegetakeld. Hij regelde enkele vuurwapens en beschoot twee willekeurige personen. Beiden overleefden het incident.

Een ander slachtoffer, dat R. tegenkwam na een tijd in de buurt te hebben rondgereden, overleefde de schietpartij niet. De 34-jarige Antilliaan schoot hem van dichtbij in de borst. R. vluchtte na zijn misdaden naar Leeuwarden.

De rechters achtten bewezen dat hij daar twee maanden later een vrouw verkrachtte. R. heeft een gewelddadig verleden. Zowel in Nederland als op Curaçao is hij meerdere keren veroordeeld tot celstraffen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Voor doodslag veroordeelde Erik Engels vrijgelaten

kathleen-cremers Erik Engels (38) uit Venray, die vorig jaar vijftien jaar cel kreeg wegens doodslag op zijn vrouw Kathleen Cremers (foto), is nog voor de uitspraak in hoger beroep op vrije voeten gesteld.

Advocaat-generaal M. Kolkert eiste woensdag voor het hof nog vijftien jaar celstraf tegen Engels. Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde deze week 'geen reden te zien de verdachte langer vast te houden'. De man zat sinds maart 2006 vast voor het neersteken van zijn partner. Hij mag de uitspraak van zijn zaak in vrijheid afwachten. De vervroegde uitspraak, waarvan naar verwachting de conclusie zal zijn dat de schuld van E. niet is komen vast te staan, is op 8 oktober.

Het dode lichaam van de vrouw werd op 15 maart 2006 gevonden in haar woning aan de Wasbloem in Venray. Twee dagen later werd haar echtgenoot opgepakt. De rechtbank in Roermond achtte overtuigend bewezen dat Engels zijn vrouw meerdere malen had gestoken en legde hem vorig jaar vijftien jaar cel op voor doodslag. De aanleiding zou een conflict in de relationele sfeer zijn geweest. Het Openbaar Ministerie had twintig jaar voor moord geëist. Moord achtte de rechtbank toen niet bewezen maar legde hem wel de maximale straf voor doodslag op.

Hoewel het gerechtshof in zijn motivatie om Engels vrij te laten geen nadere toelichting heeft gegeven, kan uit de maatregel worden geconcludeerd dat het hof er ernstig rekening mee houdt dat Engels's straf in hoger beroep lager uitvalt dan de 2,5 jaar die hij nu heeft vastgezeten. De uitspraak, die gepland stond voor 15 oktober, is vervroegd naar 8 oktober.

Een goede zaak, er was destijds geen enkel hard bewijs en Erik Engels' lezing van de gebeurtenissen werd ongefundeerd ter zijde geschoven. DNA onder de nagels van de dode vrouw werd bijvoorbeeld nooit onderzocht, omdat politie en justitie zoals gewoonlijk met oogkleppen op in een tunnel zat te kijken. Er was gewoon al besloten dat Erik Engels schuldig was.

Begin 2008 was er een pro forma zitting in deze zaak. Toen bleek dat het Openbaar Ministerie twijfelde over het nut van het technisch onderzoek en er nog geen opdracht was gegeven aan het onderzoeksbureau. Dit tot onaangename verrassing van het Hof en advocaat Guus Lina, raadsheer van de verdachte.

Het Hof had besloten dat er onder meer onderzoek moest worden gedaan naar het genetisch materiaal dat onder de nagels van Kathleen Engels-Cremers is aangetroffen.
Ook moest het bloedsporenbeeld worden onderzocht.
Het Hof wilde destijds ook dat opnieuw wordt geprobeerd om het exacte tijdstip van het overlijden van Kathleen vast te stellen.


Voorts moesten toen ook nog enkele getuigen worden gehoord van het Hof.
Klaarblijkelijk heeft dat nu geleid tot vrijlating van Erik.


Update 8 oktober
Het gerechtshof in Den Bosch heeft vandaag Erik Engels uit Venlo vrijgesproken van doodslag op zijn 30-jarige vrouw in Venray in maart 2006.

Update 16 maart 2010: Het Hof heeft bepaald dat de zaak over moet.

Update 20 september 2011: Erik E. bekent de moord.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Gerechtelijke dwalingen

1 Angelique v. Eijden voor de Appelschase babymoord op Risanne Tingen
2 Cees Borsboom voor de Schiedammer parkmoord in 2000 (Vrijgelaten in dec 2004)
3 Danny Kuiters voor de geldnetkraak
4 Dick v. Leeuwerden voor de zgn. Butlermoord
5 Ernest Louwes voor de Deventer moord in 2000
6 Hendrik Wolters Steekpartij in Vriezenveen op 22 januari 1993
7 Henk Haalboom alias Max Spaan. Moord op Pim Overzier, ook wel de Drontense Bosmoord genoemd
8 Hennie Knobbe, Enschedese ontuchtzaak
9 Ina Post, Moord op mevrouw Kolstee-Sluiter(89) (In 2010 vrijgesproken)
10 Kenneth Ehigiene Drugshandel in 2002
11 Kevin Sweeney, moord te Eersel in 1995
12 Louis Hagemann, moord op de kinderen van Corina Bolhaar in 1984
13 Lucia de Berk, moord op 7 kinderen en bejaarden in 2003. (Vrijgesproken op 14 april 2010)
14 Marieke Bekkers, de spookkofferzaak in 2003
15 Rob v. Zaane, Zaanse paskamermoord (Sandra van Raalte) in 1984
16 Theo Tetteroo, Ontuchtzaak. Zie ook de kritiek van prof Wagenaar.
17 Steve H., de Rotterdamse carnavalsmoord op Ismael Mambre in 1984
18 Jim Terwiel, de Leidse balpen'moord'
19 Wilco Viets en Herman du Bois, Puttense moordzaak (moord op Christel Ambrosius) in 1994
20 Zwartewaalse incestzaak (net als bij Theo Tetteroo was ook hier het slachtoffer nog maagd na het seksueel misbruik).
21 Julianadorper incestzaak
22 Eper incestzaak
23 Soumaya Sahla voor terrorisme in 2008
24 De moord op Oma Mok. Deze zaak wordt heropend in 2012.
25 Marjan van der E. De 'Heks van Anjum'. Moord op Herman Sonnemans en Louw de Jong.
26 De moord op Reginald Koenders (toegevoegd 13 juni 2009).
27 De 'vier van Warnsfeld' (Toegevoegd 14 Sept 2009)
28 De moord op Maja van Vloten in 1994 (Toegevoegd 23 juni 2010)

Het ijsbergtopje: 2 dozijn verwoeste levens en een slapende pers&parlement
De vetgedrukte zaken zijn inmiddels aangemeld bij de CEAS

De moord in Giessen Nieuwkerk
Een van de eerste bekende 'moderne' gerechtelijke dwalingen betreft echter de moord in Giessen-Nieuwkerk: Timmerman Chris Klunder en uitvoerder Jan Theunissen worden in 1923 veroordeeld tot 15 jaar gevangenis voor de moord op de stationschef, mede op basis van een verklaring van het echtpaar Kroon uit Sliedrecht, naar later blijkt onder druk van de politie. Na speurwerk van journalist Kick Geudeker blijkt de getuigenis van de Kroons verzonnen.
De schedel van de stationschef was ingeslagen met een hamer, maar de vermoedelijke dader had een alibi. Toen vroeg de officier van justitie in Den Haag om ‘een flinke rechercheur’ die bewijzen tegen twee andere verdachten moest gaan zoeken. Die rechercheur, jong en ambitieus, raakte zo gefrustreerd dat hij de getuigen die volgens hem alles wisten, eerst bedreigde, toen geld en sigaren gaf, en ten slotte voorschreef wat ze tegen de rechter moesten zeggen.
Vier jaar later haalden de getuigen de papiertjes tevoorschijn waarop de rechercheur hun teksten geschreven had – „Vr. Kroon, u moet zeggen dat...” – en gaven die aan een journalist van Het Volk. De volgende dag op de voorpagina: ‘Onschuldig veroordeeld tot vijftien jaar.’
De volgende dag al komt de Hoge Raad bijeen om te besluiten dat er een nieuw proces moet komen.
Minister van Justitie Jan Donner, grootvader van gewezen minister van justitie Piet Hein Donner had dus toen al de mogelijkheid om een 'Posthumus' commissie op te richten, maar deed dat niet.
[Uit: "Moordenaarswerk: Een Kroniek van 120 moorden. Nederlandse moordzaken die de experts verbijsterden (1964, 2e herz. druk 1990)" van Hans van Straten]

De Julianadorper incestzaak is een vrij onbekende zaak:
De zaak speelde pakweg vijftien jaar geleden. Twee zusjes beweerden seksueel misbruikt te zijn door hun ouders. De vader werd veroordeeld.
De zaak had destijds in Julianadorp totaal geen impact. Een van de zussen heeft er geld aan overgehouden. Het leek daarom alsof het alleen daar om te doen was geweest (en om de aandacht). In het dorp leefde het gevoel dat de beide zussen wilden meeliften op de aandacht die je destijds kreeg bij dit soort zaken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Silvia B mogelijk wél toerekeningsvatbaar voor filmen ontucht met dochtertje

Sylvia B. wordt ervan verdacht dat zij video-opnames maakte terwijl haar vriend ontucht pleegde met haar dochter. Eerst was ze niet toerekeningsvatbaar, na nieuw onderzoek van het Pieter Baan centrum wel. Aanvankelijk zag het OM dan ook af van vervolging maar het nieuwe onderzoek werpt mogelijk ander licht op de zaak. Ze staat samen met haar 44 jarige vriend uit Kelpen terecht. De rechter heeft nu beslist dat de experts eerst eens hun verschillende bevindingen uit moeten leggen. De zaak wordt binnen drie maanden voortgezet

Video

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Holleeder advocaten wraken het hof

frankenAdvocaten Stijn Franken (foto) en Jan-Hein Kuijpers wraken de raadsheren ('rechters') van het gerechtshof die zijn belast met de behandeling in hoger beroep van de zaak-Holleeder.

Op 22 oktober vindt een ingelaste zitting plaats in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Een zogeheten wrakingskamer van het Amsterdamse hof zal zich dan over het verzoek van Franken en Kuijpers buigen. Inhoudelijk willen de beide advocaten nog niets over hun verzoek zeggen.

Eerder is echter al gebleken dat de voorzitter van de betrokken strafkamer, J. Chorus, in het verleden heeft geoordeeld over een zakelijk geschil tussen de vorig jaar overleden getuige Bram Zeegers en de nabestaande van de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra. In hoeverre dit een belemmering is voor het onafhankelijk functioneren van Chorus moet nu door de wrakingskamer worden bekeken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook