maandag 22 september 2008

Raadkamergeheim moet worden afgeschaft

Ybo Buruma, de voorzitter van de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS), wil dat het in de toekomst mogelijk wordt om het rechterlijk oordeel in zware strafzaken te onderzoeken, indien er twijfel is gerezen over de juistheid van de veroordeling.
Buruma sluit niet uit dat er op dit moment onschuldigen langdurig opgesloten zitten, omdat dergelijke onderzoeken niet mogelijk zijn.

De CEAS, in het leven geroepen na de justitiële blunder in de Schiedammer parkmoord, kan alleen fouten bij politie en Openbaar Ministerie onderzoeken.

De totstandkoming van het oordeel van de rechter valt buiten het bereik van de CEAS.

Volgens Buruma is het geheim van de rechterlijke raadkamer een van de grootste taboes. Momenteel heeft de Tweede Kamer een wetsvoorstel in behandeling dat het voor veroordeelden makkelijker moet maken hun zaak te laten herzien.

Buruma vindt dat de procureur-generaal bij de Hoge Raad, het rechtscollege dat herzieningen kan bevelen, ook de rechterlijke beraadslagingen tegen het licht moet kunnen houden.

"Ik heb een stuk of vier of vijf zaken die wij niet in behandeling kunnen nemen", aldus Buruma in Nova, " maar waarbij je als je er naar kijkt, niet begrijpt waar de rechter zijn overtuiging op gebaseerd heeft waarop die tot zijn veroordeling is gekomen."

De CEAS-voorzitter verwacht dat rechters "van de oude stempel" niet blij zullen zijn met zijn voorstellen, maar andere, meer moderne magistraten wel.

Het betreft een goed voorstel. Nu kan iemand die veroordeeld is omdat de rechter duidelijk heeft zitten slapen zijn zaak niet heropend krijgen. Het systeem mag niet belangrijker zijn dan de de persoon. Er is geen enkele reden waarom een rechter niet duidelijk zou hoeven maken waarom hij vind dat iemand schuldig is.



Update 2 oktober 2008

De beraadslagingen van rechters die uiteindelijk tot een vonnis leiden, blijven geheim. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie voelt er niets voor dit geheim van de raadkamer ter discussie te stellen.

Daarmee verwierp hij vandaag in een overleg met de Tweede Kamer een voorstel van hoogleraar strafrecht Ybo Buruma, die voorzitter is van de commissie die afgesloten strafzaken opnieuw op de kaart kan zetten. Buruma vindt dat het rechterlijk oordeel in zware strafzaken moet kunnen worden onderzocht als er twijfel is gerezen over de juistheid van de veroordeling.

Hirsch Ballin sprak in afwachting van adviezen van betrokken instanties nog geen definitief oordeel uit, maar maakte wel duidelijk dat wat hem betreft niet aan het raadkamergeheim wordt getornd.


Dat laatste verbaast me niets, er moet veel verborgen blijven.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Levenslang voor Hell's Angel die Paul de Waard neerschoot

De Australiër Christopher Wayne Hudson die 18 juni 2007 in Melbourne Paul de Waard (26) uit Middelburg neerschoot toen die Hudson's vriendin Kaera Douglas (24) te hulp schoot, is veroordeeld tot levenslang.

Douglas en de Waard overleefden de schietpartij, de 43-jarige advocaat Brendan Keilar die eveneens te hulp schoot, werd ook geraakt en overleed.

De 30-jarige Hudson, een oud-lid van de Hell Angels, had bekend.
De Nederlandse backpacker Paul de Waard werd door twee kogels geraakt toen hij zag dat Douglas op straat werd mishandeld en ingreep.

Door Australische media werd hij geroemd als held. De Middelburger lag tien dagen op de intensive care. De Waard verloor tien liter bloed nadat een kogel zijn rechterlong raakte.
Rechter Coghlan noemde het verontrustend dat de verdachte geen motief had voor de schietpartij. Wel heeft hij verklaard onder invloed te zijn geweest van alcohol, drugs en steroïden. Volgens de rechter zal de schietpartij voor de rest van het leven in het geheugen gegrift staan van de tweehonderd ooggetuigen. Coghlan merkte voorts nog op dat hij Hudson tot levenslang zonder kans op vervroegde invrijheidsstelling zou hebben veroordeeld, ware het niet dat hij bekend had.

De dader hoorde volgens de krant The Australian 'emotieloos' zijn vonnis. Het enige wat hij deed was zich omdraaien en glimlachen naar een groepje leden van de Hells Angels. Hij moet minstens 35 jaar van de straf uitzitten.

Paul de Waard krijgt op 20 november zijn tweede heldenonderscheiding. De Waard ontvangt dan de zilveren Clarke-medaille van de gouverneur van de deelstaat Victoria. Dat lijkt me echter vreemd daar de Clarke medaille een onderscheiding is voor werk in de natuurwetenschappen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Justitie greep niet in bij moord op moeder en 14-jarig kind

De Koninklijke Marechaussee en het openbaar ministerie in Nederland waren nauwkeurig geïnformeerd over de aanstaande moord op Lucia 'Wendy' (41) en Joyce Videler (14) op Isla Margarita in augustus vorig jaar.

Een criminele informant waarschuwde twee rechercheurs van de Koninklijke marechaussee 48 uur voordat de slachtoffers op het Venezolaanse eiland spoorloos verdwenen. De stoffelijke resten van moeder en dochter werden vorige maand op Isla Margarita aangetroffen. Ze bleken te zijn vermoord.

De politie had van het OM geen toestemming gekregen om de aanstaande slachtoffers in te lichten over de op hande zijnde moordaanslag. 

De 41-jarige Lucia Videler en haar 14-jarige dochter Joyce stapten op maandag 20 augustus 2007 in een taxi op Isla Margarita en waren sindsdien spoorloos.

Lucia Videler (roepnaam Wendy) woont sinds 2000 samen met haar man Arthur en vier kinderen, Jimmy (13), Joyce (14), Faay (19) en Femke (24), in Venezuela.

Op de bewuste dag waren Lucia en Joyce op weg naar Conjunto Manolo te Pampatar, een reis die hooguit vijftien minuten duurt. De taxi waarin zij stapten was een witte Nissan Sentra.

Femke Videler (dochter van Lucia) wilde samen met haar vader Arthur Videler (echtgenoot van Lucia) een uur later ook die kant op gaan. Zij belde haar moeder om te vragen of zij nog iets konden meenemen. Lucia was echter niet meer te bereiken. Later bleek dat Lucia en Joyce nooit op de plaats van bestemming waren aangekomen.

Twee weken voor de verdwijning waren de Videlers gewaarschuwd door de Nederlandse ambassade in Colombia. Zij zouden op een lijst staan van een criminele organisatie en daardoor gevaar lopen. Arthur Videler vermoedt dat de zakenrelatie met Johan Woudstra de reden is dat de ambassade zijn familie heeft gewaarschuwd voor gevaar. De ontvoerders zouden denken dat zijn vrouw de beschikking heeft over 200.000 euro van de vermoorde Woudstra

De zakenrelatie met Woudstra is ook de reden dat er gedacht wordt aan een ontvoering. Tot nu toe is er echter nog geen eis tot betaling van losgeld ingediend.

Wel zijn er enige bedreigingen binnengekomen bij de familie Videler.

Op de huistelefoon in Venezuela is er een bericht op de voicemail achtergelaten. Er is een donkere mannenstem te horen die iets onverstaanbaars zegt. Op de achtergrond klinkt het gehuil van een meisje, ze zegt: "Ik wil niet kussen." Volgens Femke is dat haar zusje Joyce.

Arthur heeft sinds de verdwijning van Lucia en Joyce drie keer dezelfde foto op zijn telefoon ontvangen. Op de foto is een gezette donkere man te zien, wiens gezicht er raar blauw uitziet. Alsof hij dood is.

Vrijdag 14 september werden Jimmy, Faay en Femke Videler uit veiligheidsoverwegingen Venezuela uitgeloodst, naar het appartement van Femke (de enige van de familie die in Nederland woont).

Arthur besloot op het laatste moment niet naar Nederland te gaan. Hij wilde niet naar Nederland gaan zonder zijn vrouw en dochter Joyce.

Lees ook de Telegraaf

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook