donderdag 18 september 2008

De mentale verkrachting van Soumaya

ebi-vughtSoumaya Sahla (25), de enige vrouwelijke terreurverdachte van Nederland, voelt zich 'stelselmatig mentaal verkracht' door de Nederlandse staat. De vrouw zegt dat ze psychische hulp nodig heeft, na de tien maanden die ze in volstrekte isolatie in de Terroristen Afdelingen van de gevangenissen in Vught en Rotterdam heeft gezeten.
Soumaya sprak tijdens de slotdag (18-9-08) van het hoger beroep in het Piranhaproces in Amsterdam. Soumaya wordt samen met vier anderen, onder wie Samir Azzouz en Noureddine el Fahtni., verdacht van het beramen van aanslagen op politici en op het kantoor van de inlichtingendienst AIVD in Leidschendam.
Soumaya Sahla lichtte gedurende een betoog van vijftien minuten een tip van de sluier op over de detentieomstandigheden. Zo vertelde ze huilend elke dag te zijn gefouilleerd en geregeld te zijn gevisiteerd. Daarbij worden alle lichaamsholten onderzocht. ''Ik moest in de cel naakt door mijn knieën,'' aldus Sahla ''De deur stond open. Terwijl ik stond te bibberen van de kou, stonden mannelijke bewaarders toe te kijken.''
Soumaya greep haar zogeheten 'laatste woord' verder aan om zichzelf vrij te pleiten. Volgens haar heeft het OM in haar zaak veel ontlastend bewijs achtergehouden.
Ook Samir Azzouz (22) ontkende gisteren schuld. Hij ging weer in op het videotestament dat bij hem thuis werd gevonden. Daarop spreekt Azzouz, in islamitische kledij en met een vuurwapen op de achtergrond, over een daad die hij heeft gepleegd. Het filmpje mag niet als bewijs worden gezien dat hij met een aanslag bezig was, aldus Azzouz ''Als ik mezelf wil opnemen als een stalinist, een maoïst of een aanhanger van Bush, dan doe ik dat. Als ik mezelf wil opnemen als een moslimstrijder, dan doe ik dat. Het is misschien niet uw smaak, maar wel de mijne.''
Justitie eiste begin deze maand celstraffen tot vijftien jaar tegen de verdachten. Het gerechtshof doet op 2 oktober uitspraak.



Eerste arrestatie
Op 22 juni 2005 werd de dan 22-jarige Sahla gearresteerd op het Station Lelylaan in Amsterdam, terwijl ze zich met haar man en de Nederlandse moslima Martine van den Oever in een auto bevond. Beide vrouwen waren geheel in het zwart gesluierd. In de kofferbak van de auto bevond zich ook een automatisch wapen.
Sahla werd gearresteerd op verdenking van verboden wapenbezit en verdenking van terroristische activiteiten. Zij zou hebben geprobeerd om via haar zus, die in een apotheek in Den Haag werkt, de privé-adressen te achterhalen van verschillende politici. Dat zou zijn gebleken uit een telefoongesprek dat is afgeluisterd door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).
Sahla ontkende de beschuldiging en ook haar zus verklaarde de adressen nooit gegeven te hebben. Ook verklaarde Sahla niets geweten te hebben van het machinepistool in de achterbak van de auto.
Op 18 oktober 2005 werd Sahla veroordeeld tot negen maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk voor verboden wapenbezit. De beschuldiging van terroristische activiteiten werd door de rechtbank afgewezen.

Tweede arrestatie
Op 5 september 2006 werd Soumaya Sahla weer gearresteerd op verdenking van verboden wapenbezit. In een gemeenschappelijke kelderruimte van Haagse portiekwoningen is een tas met wapens gevonden. Sahla woonde in één van die woningen en werd op 7 september voorgeleid aan de rechter-commissaris. Op 1 december veroordeelde de rechtbank haar tot drie jaar cel wegens het voorbereiden van een terroristische aanslag. Ook moet zij nog de drie maanden voorwaardelijk uitzitten die ze kreeg tijdens haar vorige proces. Ze was namelijk opgepakt binnen haar proeftijd.
 
Benoeming als veiligheidsadviseur bij de VVD
In 2022 kreeg de zaak opnieuw aandacht toen bleek dat de VVD haar benoemd had tot veiligheidsadviseur. Hierdoor had zij vrij toegang tot het binnenhof, waar ook het eerder beoogde slachtoffer Geert Wilders werkt. tevens bleek dat zij in 2015, als gast van Frits Bolkestein bijde troonrede aanwezig was geweest en een rondleiding bij de NATO had gekregen.De verontwaardiging was groot. het leidde er onder meer toe dat Wilders in de tweede kamer premier Mark Rutte de mantel uitveegde.
Hoewel de VVD, m.n. kamerlid Sophie Hermans 'lang na moesten denken' over de zaak, hield Soumaya  de eer aan zichzelf en trad op 26 januari 2022 terug als adviseur

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook