donderdag 11 september 2008

Horrorscenario bij moord op Edwina Pantoflet

Edwina Pantoflet
Robby E. (35) uit Amsterdam, die wordt verdacht van de moord op Edwina Pantoflet(27) uit Utrecht, heeft ook haar pleegmoeder (62) en een kennis (67) geprobeerd te vermoorden.

Het Openbaar Ministerie heeft daarom Robby E. aangeklaagd voor moord en twee pogingen daartoe.
Aan de moord op Edwina is een horrorscenario voorafgegaan, bleek vandaag (11-9-08) tijdens de eerste formele zitting.

Volgens het OM had E. op donderdagavond 5 juni Edwina en haar 3-jarig zoontje opgezocht, omdat hij geld nodig had. De twee kenden elkaar. In het huis van haar pleegmoeder aan de Utrechtse Merwedekade bedreigde hij de hoofdbewoonster en een kennis met een nepvuurwapen en bond beiden vast. Hij hield de neus en mond van de slachtoffers dicht, stopte een prop in de mond en plakte er tape over. Daarbij ging hij zo meedogenloos te werk dat hij volgens het OM de nek van de pleegmoeder wilde breken.
Hij dwong vervolgens Edwina en haar  zoontje geld te gaan halen bij diverse pinautomaten.
Met vierduizend euro op zak kwamen de twee terug aan de Merwedekade.

Toen Edwina naar buiten vluchtte werd ze in het bijzijn van haar zoontje vastgebonden op een stoel. Vervolgens stak hij haar met een mes in de hals en de keel en ging hij op haar hals staan. Daarna vluchtte hij zelf het huis uit.
De vastgebonden pleegmoeder wist uiteindelijk even voor middernacht alarm te slaan in de tuin van haar woning aan de Merwedekade.
E. werd kort daarna in de buurt aangehouden. Edwina bleek toen al te zijn overleden.

E. heeft volgens zijn advocaat Zumpolle grotendeels een bekentenis afgelegd over wat er die avond is gebeurd. Duidelijk is dat hij geldproblemen had, maar wat E. precies dreef tot zijn gruweldaad, is vooralsnog niet duidelijk. Hij wordt op dit moment onderzocht door gedragswetenschappers van het Pieter Baan Centrum.

De moord op Edwina vertoont opvallende gelijkenissen met een eerdere moord die hij pleegde op 6 juli 1999. Daarbij kwam Francina Korsten (72) in haar woning aan de Pahud de Mortangesdreef in Overvecht om het leven. Geldproblemen dreven hem ook hier om de vrouw te overvallen. In die tijd was hij dakloos en zwaar gokverslaafd. Hij bond oma Korsten vast in het toilet en beroofde haar van 800 gulden. Toen Korsten zei dat ze hem herkende, doodde hij haar door eerst met zijn voet haar keel dicht te drukken. Daarna legde hij een kleed over haar hoofd en stak haar meermalen met een mes in de keel.

E. werd veroordeeld tot tien jaar cel en kwam, na eenderde aftrek, in 2006 weer op vrije voeten. Dat E. opnieuw kon toeslaan, leidde tot groot onbegrip bij de nabestaanden van oma Korsten. Vooral omdat de rechters hem in hoger beroep geen tbs oplegden. Dat was in eerste aanleg wel gebeurd, maar gedragswetenschappers van het Pieter Baan Centrum vonden niet dat hij een stoornis had.
De inhoudelijke zitting is naar verwachting pas volgend jaar.

Update 13 februari 2009 Robby werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.
Update 15 oktober 2009 In hoger beroep droeg het Hof aan het PBC op om te reageren op uitspraken van andere psychiaters en psychologen om TBS te overwegen.
Update 3 februari 2010 Robby wordt in Hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar en TBS.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte 't Zandt weer gearresteerd

Johnny B., de vermeende pyromaan van het Groningse dorpje 't Zandt, zit weer vast.

B. kreeg vanochtend (11-9-2008) tijdens een pro-formazitting te horen dat zijn voorlopige hechtenis was opgeheven, maar 's middags besloot het Openbaar Ministerie hem alsnog aan te houden wegens het versturen van poederbrieven. Dat maakte het OM donderdag bekend.

Tijdens de zitting donderdag kwam naar voren dat de poederbrieven die in mei van dit jaar naar regionale media en inwoners van 't Zandt werden verstuurd, door B. zelf zouden zijn geschreven.

Onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut heeft uitgewezen dat de postzegels en de randen van de enveloppen DNA van de verdachte bevatten.

Voor het OM was dit vanmiddag aanleiding B. aan te houden op verdenking van bedreiging. "Het is een ernstig misdrijf waarover we hem nog niet hebben gehoord, dus dat is voor het OM reden genoeg B. weer vast te zetten", aldus een woordvoerster.

B. werd volgens haar vlak na het uitchecken in de Penitentiaire Inrichting (P.I.) in Ter Apel opnieuw aangehouden. De verdachte was op dat moment nog in de gevangenis aanwezig.

B. ontkende donderdag de brieven te hebben geschreven omdat hij op het moment dat de brieven verstuurd werden al vastzat. Het Openbaar Ministerie zegt echter dat B. zonder uitvoerig gecontroleerd te worden post kon verzenden (dat is dus gewoon een leugen van het OM).

Het zou slimmer van Johnny zijn geweest als hij -mits hij bij de proforma was geweest- niet terug was gegaan naar de PI.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Slachtoffer marteling 'solliciteerde' er naar.

marco-c-p2,5 jaar gevangenisstraf (waarvan 10 maanden voorwaardelijk) eiste OvJ A. van Eck vandaag (11-9-2008) in een vlaag van verstandsverbijstering voor de mishandeling, ontvoering, marteling, afpersing en beroving van Rachid B. uit hoofddorp, eerder dit jaar. Twintig messteken, een pistool in zijn mond, opgesloten, gemarteld en bestolen.

"Hij solliciteerde ernaar", zei vandaag  een van zijn belagers doodleuk in de rechtszaal. Want volgens deze 21-jarige verdachte, Marco C.P. (tekening),  had de man die nacht hem en zijn twee vrienden gevraagd om voor 20.000 euro een man te vermoorden, maar bleek hij zoveel geld niet te kunnen betalen. "Hij vroeg ons de hele tijd of wij Martin, de ex- vriend van zijn vriendin, wilden afmaken", zei Marco C.P. "Dat wilde we natuurlijk niet, maar we wilden wel weten of hij geld had."

Om te beginnen pakte het trio Rachid tweehonderd euro af en zijn telefoon. En zij dwongen hem met een pistool in zijn rug in een auto te stappen. In Rachids huis zocht Marco naar de twintig mille, maar vond niets.

Rachid verscheen  als getuige in de rechtszaal. Hij ontkende ooit op een huurmoord te hebben aangestuurd en vertelde de rechtbank hoe zijn lijdensweg pas goed begon toen Marco en zijn kornuiten hem in zijn eigen auto meenamen naar Amsterdam, ergens bij het Mercatorplein. Onderweg werd hij al diverse keren met een mes in zijn armen en zijn rug gestoken. "Omdat hij gelogen had", zei Marco.

In een kamer werd Rachid op een stoel gezet. Hij moest zich helemaal uitkleden. Er lagen vuurwapens op tafel en een berg wit poeder, en op het tapijt lag bloed, aldus het slachtoffer.
Zijn belagers sloegen hem met een eind hout, drukten sigaretten uit op zijn lichaam en duwden hem een heet strijkijzer tegen zijn hoofd: "Het geld! Je geld!" Iemand duwde hem een pistool in zijn mond en zei dat ze hem zouden vermoorden als hij niet voor geld zorgde.
"Een martelkamertje", constateerde rechtbankpresident mevr. mr. D. Steenmetser.
Het moet uren hebben geduurd. Intussen was Marco C.P. met zijn pinpasje op stap geweest in de buurt bij de Jan van Galenstraat. Hij had zeshonderd euro getapt. Uiteindelijk troonden ze Rachid mee naar Schiphol Plaza. Hij moest, bebloed als hij was, tienduizend euro cash gaan opnemen. Het GWK weigerde, evenals ABN Amro. Rachid wist een paar marechaussees aan te klampen. Marco en de andere twee vluchtten weg in een taxi en zochten hun heil in een koffieshop. Tegen Marco eiste officier van justitie mevr. mr. A. van Eck 2,5 jaar gevangenisstraf (10 maanden voorwaardelijk) wegens vrijheidsberoving, diefstal met geweld en poging tot zware mishandeling. Zij noemde het verontrustend dat hij met zoveel gemak over zijn angstaanjagende activiteiten sprak alsof hij niet inziet hoe ernstig het allemaal is geweest.
Een tweede verdachte is gisteren achter gesloten deuren berecht in verband met minderjarigheid. De derde is nog voortvluchtig.


Uitspraak: 25 september.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte brandstichting in 't Zandt op vrije voeten

Johnny B.(20), de vermeende pyromaan van het Groningse dorpje 't Zandt, is op vrije voeten. De rechtbank heeft donderdag tijdens een pro formazitting besloten zijn voorlopige hechtenis op te heffen.
B. zat sinds december vorig jaar vast op verdenking van negen brandstichtingen in het dorp. De rechtbank besloot de voorlopige hechtenis op te heffen omdat de kans aanwezig is dat de straf van B. lager uitvalt dan de periode die hij al vast zit.

De rechter zegt zich wel te realiseren dat het ernstige feiten betreft en dat de inwoners van 't Zandt geschokt zullen reageren op het besluit.

Ook het feit dat de voorlopige hechtenis van B. slechts gebaseerd was op twee strafbare feiten, brandstichting en een poging daartoe, deed de rechter besluiten B. voorlopig op vrije voeten te stellen.

Het Openbaar Ministerie zegt niet gelukkig te zijn met de beslissing van de rechtbank. "Dit was niet onze bedoeling", aldus een woordvoerder. Of het OM tegen de opheffing van de voorlopige hechtenis in beroep gaat, is nog niet duidelijk.

Dit is natuurlijk onzin van het OM. Iemand mag niet langer vast blijven zitten dan wat zijn veroordeling verwacht wordt te zijn. Als dat 'niet de bedoeling was van het OM dan hadden ze met meer feiten moeten komen. Het zou toch te dol zijn wanneer iemand op beschuldiging van een feit waar maximaal 1 jaar op staat, al anderhalf jaar in voorarrest zou zitten. Datzelfde geldt als de te verwachten veroordeling (dus wat er in praktijk gegeven wordt) langer is dan het voorarrrest

De ouders van de verdachte reageerden hevig geëmotioneerd op de vrijlating van hun zoon. "We zijn heel blij. We gaan nu eerst tot rust komen en dan zien we wel weer. We gaan met goede moed verder."

Tijdens de zitting bleek verder dat de poederbrieven die naar aanleiding van de reeks branden werden verstuurd, waarschijnlijk door B. zelf zijn geschreven.

De brieven werden in mei dit jaar verstuurd naar onder meer regionale media en inwoners van 't Zandt. De schrijver ervan claimde in de brief dat hij de brandstichter was en eiste vrijlating van Johnny B.

Onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft uitgewezen dat de postzegels en de randen van de enveloppen DNA van de verdachte bevatten.

Hoewel het DNA niet op alle enveloppen is teruggevonden, gaat het NFI ervan uit (en dus gebaseert op niks) dat ook de andere brieven door B. zijn geschreven.

B. ontkende donderdag de brieven te hebben geschreven, omdat hij op het moment dat de brieven werden verstuurd al vastzat. Het Openbaar Ministerie zegt echter dat B. zonder uitvoerig gecontroleerd te worden post kon verzenden. Dat is onzin; In de gevangenis of HvB wordt uitgaande post gecontroleerd, zeker als het OM het bewijs nog niet denkt rond te hebben.

Het OM denkt erover om B. nu vanwege het versturen van de poederbrieven ook te vervolgen voor bedreiging.
Hadden ze eerder moeten bedenken, dan was Johnny misschien niet vrijgelaten hetgeen 'de bedoeling' was.

Johnny B. werd in december 2007 aangehouden op verdenking van negentien brandstichtingen in 't Zandt. De branden hielden het dorp lange tijd in de greep. Uiteindelijk werd zelfs de hulp van het leger ingeroepen om de pyromaan in de kraag te vatten.

De zaak wordt 17 november verder inhoudelijk door de rechtbank behandeld.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook