vrijdag 22 augustus 2008

Familie Soumaya Sala misleid

soumaya-s De AIVD heeft de arrestatie van de terrorismeverdachten Nouredine el F. en Soumaya S. in juni 2005 tot in detail geregisseerd. De inlichtingendienst heeft de familie van S. gebruikt en misleid om de aanhouding van de voortvluchtige El F. te bewerkstelligen. Dat blijkt uit een verklaring die een familielid van S. vorige week heeft afgelegd in de Piranha-zaak. Dat proces begint vandaag.

Soumaya S. liep op 5 mei 2005 van huis weg, nadat ze islamitisch was gehuwd met El F. Een maand later werd de familie – die een intensieve zoektocht naar Soumaya was begonnen – benaderd door een medewerkster van de AIVD. Zij vertelde dat de dienst wilde helpen om S., die volgens haar gehersenspoeld was door gevaarlijke figuren, te vinden.

De AIVD gaf het gezin de opdracht aangifte te doen van de vermissing, zodat de politie in actie kon komen tegen El F. De dienst dicteerde drie zaken die in de aangifte moesten komen: Hofstadgroep, Nouredine en dat S. ‘iets goeds wil doen’. S. was niet het doelwit. Zij zou slechts worden verhoord, verzekerde de dienst.

Op 22 juni 2005 werden S. en El F. – die een schietklaar machinepistool op zak had – in Amsterdam gearresteerd. De AIVD’ster meldde dat S. in goede handen was en dat ze, als ze zou meewerken met de politie, snel weer thuis zou zijn. Op vragen van rechercheurs mocht de familie slechts algemene antwoorden geven. Het gezin werd bedankt voor de hulp en kreeg een beloning.

S., die tegenover de politie verklaarde niets van het machinepistool te weten, kwam echter niet thuis. De AIVD stuurde ambtsberichten naar het OM met belastende informatie uit afgeluisterde telefoongesprekken die S. met de familie had gevoerd. S. werd veroordeeld tot negen maanden cel wegens mede-wapenbezit.

Na haar vrijlating werd ze aangeklaagd in de Piranha-zaak. Gedurende de zes weken van haar verdwijning zou ze met onder anderen El F. en Samir A. hebben deelgenomen aan een terreurorganisatie. Afgelopen september werd S. opnieuw opgepakt in verband met de vondst van twee wapens.

De familie voelt zich ‘misleid en bedrogen’ door de AIVD, verklaarde het gezinslid vorige week bij de rechter-commissaris. De AIVD heeft erkend dat er fouten zijn gemaakt. ‘Ze hebben mij verteld dat ze niet alles goed hebben gedaan.’ En: ‘Het doel heiligt de middelen.’ Het gezinslid wijst erop dat ook telefoontjes met S. zijn gevoerd die ontlastend zijn. Die heeft de AIVD eveneens afgeluisterd, maar ze zitten niet in het dossier.

De advocaat van S., Yasar Özdemir, reageert verbaasd. ‘Dit mocht niet uitlekken in verband met de veiligheid van de familie.’ Inhoudelijk wil hij niet te diep op de zaak ingaan. Wel wil hij kwijt dat ‘deze werkwijze van de AIVD in een rechtsstaat volstrekt ontoelaatbaar is’. Hij wijst erop dat de verdenkingen tegen S. tot stand zijn gekomen op basis van ambtsberichten van de dienst. ‘Het OM kan nu niet volhouden dat AIVD-informatie betrouwbaar is. Dit vraagt om verregaande consequenties voor de strafzaak.’ De AIVD geeft geen commentaar omdat de zaak onder de rechter is.

De veroordeling van mede-bezit van wapens is  aanvechtbaar. Het ging om een machinepistool in het bezit van Nouredine. Er is niet aangetoond dat Soumaya op de hoogte was. De veroordeling berustte dan ook deels op  op 'ambtsberichten'. Letterlijk  komt dit neer op: "u bent schuldig omdat de AIVD zegt dat u schuldig bent". Wanneer dit in andere landen gebeurt dan staat Nederland met opgeheven vingertje vooraan om zo'n land te berispen. E.e.a laat niet onverlet dat zij mogelijk wel op de hoogte was.

Onverlet blijft dat Soumaya met Nouredinne el F. met wapens op weg was om Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali neer te schieten.

In 2022 kreeg de zaak opnieuw aandacht toen bleek dat de VVD haar benoemd had tot veiligheidsadviseur. Hierdoor had zij vrij toegang tot het binnenhof, waar ook het eerder beoogde slachtoffer Geert Wilders werkt. tevens bleek dat zij in 2015, als gast van Frits Bolkestein bijde troonrede aanwezig was geweest en een rondleiding bij de NATO had gekregen.De verontwaardiging was groot. het leidde er onder meer toe dat Wilders in de tweede kamer premier Mark Rutte de mantel uitveegde.
Hoewel de VVD, m.n. kamerlid Sophie Hermans 'lang na moesten denken' over de zaak, hield Soumaya  de eer aan zichzelf en trad op 26 januari 2022 terug als adviseur

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nieuwe wending in zaak Samir A.

samira-bewijsGesjoemel en meineed bij het Openbaar Ministerie lijken opnieuw een strafzaak in gevaar te brengen.  Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de strafzaak in hoger beroep tegen Samir A. aangehouden tot dinsdag om alsnog twee officieren van justitie als getuige te kunnen horen.

Een van de advocaten van A., Victor Koppe, wil aan de hand van die verhoren kunnen vaststellen of officier van justitie Koos Plooij meineed heeft gepleegd.

Plooij legde afgelopen dinsdag als getuige een verklaring af in de zaak, over mogelijk gesjoemel met een verklaring van een belangrijke getuige. Plooij was officier in een andere grote terreurzaak, tegen de zogeheten Hofstadgroep.

Door de beslissing van het hof is het voor vrijdag geplande requisitoir van het Openbaar Ministerie uitgesteld tot 1 september. Het hof houdt zitting in de justitiebunker in Amsterdam-Osdorp.

Ook als er onregelmatigheden bij het OM worden vastgesteld, onregelmatigheden waarvoor een burger gestraft zou worden (op meineed staat zelfs twee jaar gevangenisstraf en vier jaar als het iemand benadeeld), verwacht ik niet dat er gevolgen zullen zijn voor het OM

Als Plooij of anderen meineed hebben gepleegd moeten ze ontslagen worden en de gevangenis in.

 

Zie ook Koos Plooij rommelde met bewijs

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook