dinsdag 8 juli 2008

Identiteit dode vrouw op kerkhof bekend

imageDe vrouw die afgelopen zondag dood is gevonden op de begraafplaats in Vlissingen is Ilonka Toth (42) uit Vlissingen.

Ilonka is met geweld om het leven gebracht. Haar lichaam werd tussen twee grafzerken op de Vlissingse begraafplaats gevonden. De politie deed zondag en maandag onderzoek. De politie zoekt getuigen om meer over de vrouw te weten te komen.

Een bezoeker van de begraafplaats aan de President Rooseveltlaan vond het lijk zondag 6 juli rond 12.30 uur. Het stoffelijk overschot lag tussen de graven, van grafschennis is geen sprake.

Update 17 juni 2011: Er is twijfel ontstaan of de tot 12 jaar veroordeelde Anthony B wel schuldig is

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Justitie opnieuw in de fout met afluisteren gesprekken

image Het Openbaar Ministerie is opnieuw in de fout gegaan met afgeluisterde telefoongesprekken tussen strafadvocaten en hun cliënten.

Tussen september en december vorig jaar luisterden politie en justitie in Amsterdam een telefoon af in Het Schouw, een van de huizen van bewaring van de Bijlmerbajes, in een onderzoek naar een liquidatie.

Daarbij werd niet alleen de verdachte in het liquidatieonderzoek afgeluisterd, maar ook andere gedetineerden die van dat specifieke telefoontoestel gebruikmaakten, inclusief vertrouwelijke gesprekken met hun advocaten, zo onthult tv-rubriek Nova dinsdagavond.

De gesprekken, die vaak over gevoelige kwesties als getuigen en proceshouding gingen, werden niet conform de regels vernietigd, maar bleven bewaard op een harde schijf en een reeks van negentien dvd's.

Advocaat Leon van Kleef, raadsman van de liquidatieverdachte, vroeg de opnamen van een aantal in zijn zaak relevante gesprekken voor zijn cliënt op.

De man ontving daarop echter álle afgeluisterde gesprekken. "Dat is een fout geweest", zegt de Amsterdamse persofficier van justitie Hanneke Festen in Nova.

Vorig jaar strafte de rechtbank Amsterdam het OM hard af in de zaak tegen de Hells Angels. Ook in die zaak bleek een lange reeks zogeheten geheimhoudersgesprekken te zijn bewaard, terwijl zij vernietigd hadden moeten worden.

De rechtbank verklaarde het OM niet ontvankelijk, waarmee de hele strafzaak onderuitging. Het OM heeft geen beroep aangetekend tegen dat vonnis.

Advocaat Van Kleef: "Het lijkt erop dat de wet niet interessant is voor het OM. Alleen het eigen belang telt." Hij vraagt zich af of het incident in de Bijlmerbajes op zichzelf staat. "Dit is één bajes. Hoe zit het in al die andere?"

Ook de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, Annelies Röttgering, maarkt zich daarover grote zorgen. "Dit is het topje van de ijsberg", zegt zij in Nova.

"Dit toont eens en te meer aan dat politiemensen graag luisteren naar wat verdachten tegen hun advocaat zeggen en dat de gesprekken dus bewaard worden in strijd met de regels."

Röttgering wil dat de regels veranderd worden en dat de politie niet meer naar gesprekken tussen advocaten en hun cliëntèle mag luisteren.

Het afluisteren van vertrouwelijke gesprekken met de advocaat is weliswaar verboden maar het gebeurt toch omdat het niet altijd mogelijk is van te voren te weten of het een gesprek met de advocaat betreft. Justitie probeert daar een mouw aan te passen door de gesprekken na et afluisteren niet uit te werken en zeker niet op te slaan. Dat gaat echter nogal eens fout waarbij zelfs soms ook een advocatengesprek wordt uitgewerkt en er valse processen van verbaal worden opgemaakt over vernietiging van gesprekken, terwijl die gesprekken nog gewoon in het dossier zitten.

Daarbij is het natuurlijk een schijngarantie: een verdachte die met zijn advocaat spreekt en zou zeggen: "Gelukkig hebben ze de gebruikte revolver nog niet bij mijn neef gevonden", kan er natuurlijk op rekenen dat de politie even bij de neef gaat kijken, desnoods wordt de informatie even 'gewit' door een politieman die "Meld misdaad anoniem" belt. Hoeven ze in de rechtbank niet te zeggen dat ze regels hebben overtreden.

De SP heeft minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin in schriftelijke vragen opheldering gevraagd over de kwestie.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Zwaardere TBS eis in hoger beroep voor doodsteken klasgenoot

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag bij het gerechtshof in Amsterdam elf maanden jeugddetentie en onvoorwaardelijk jeugd-tbs geëist tegen de 15-jarige Hüseyin P.

De jongen stak op 11 oktober bij het Technisch College in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart zijn 16-jarige klasgenoot Youssef Mokhtari dood.

De rechtbank veroordeelde P. in maart tot elf maanden jeugddetentie en voorwaardelijke jeugd-tbs. Bij zo'n voorwaardelijke behandeling kan een patiënt 's avonds naar huis, terwijl hij bij de onvoorwaardelijke variant in een gesloten inrichting verblijft.

P. was zelf in hoger beroep gegaan. Zij advocaat Bram Moszkowicz pleitte tijdens de eerdere rechtszaak tevergeefs voor ontslag van rechtsvervolging. Zijn cliënt zou het slachtoffer zijn geweest van pesterijen en hebben gehandeld uit noodweerexces, een vorm van zelfverdediging.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

OM niet in beroep tegen vrijspraak Duitse militair voor dood baby

uniformHet Openbaar Ministerie gaat niet in hoger beroep tegen de vrijspraak van een 32-jarige Duitse militair wegens de dood van haar baby, aldus een woordvoerder van justitie in Maastricht vandaag.
Tijdens de rechtszaak tegen de vrouw eiste het OM nog drie jaar gevangenisstraf.
Volgens het OM doodde de Duitse militaire haar kind omdat ze zich schaamde voor haar zwangerschap en ze het kind niet wilde hebben. De vrouw had het kindje in een koelkast op de NAVO-basis in Brunssum verstopt waar het in 2006 werd gevonden.
De rechtbank kwam tot vrijspraak, omdat niet is vastgesteld hoe de baby om het leven is gekomen en of de dood de moeder te verwijten was. De mogelijkheid bestaat dat het kind al dood was toen het ter wereld kwam, aldus de rechter.
Vreemd, het OM had toch op zijn minst 2 jaar kunnen eisen voor het wegwerken van een lijk.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Celstraf in grote zedenzaak

De rechtbank in Breda heeft dinsdag de 21-jarige C.B. uit Etten-Leur veroordeeld tot vier jaar cel en TBS met dwangverpleging wegens verkrachting van en ontucht met veertien meisjes en vrouwen. De meeste slachtoffers waren destijds minderjarig.

Ook acht de rechtbank bewezen dat B. zijn toenmalige vriendin heeft mishandeld. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden zes jaar cel en tbs met dwangverpleging.

De straf viel lager uit omdat volgens de rechtbank niet elk feit bewezen verklaard kan worden. Het is geregeld voorgekomen dat een slachtoffer op cruciale momenten alleen was met B., zodat er geen getuigen waren.

De rechtbank achtte in veel gevallen wél bewezen dat B. geweld heeft gebruikt om de meisjes tot seks te dwingen. Zo heeft hij enkelen van hen met een riem geslagen, een mes op de keel gezet of zijn vingers in hun ogen gedrukt. Sommige slachtoffers verklaarden dat hij brandende sigarettenpeuken op hun huid drukte of dreigde met een gloeiend tosti-ijzer. Bij één meisje zou hij bierflesjes op haar hoofd hebben stukgeslagen.

B. verklaarde tijdens de zitting dat de meisjes vrijwillig seks met hem hadden. Hij wilde uit frustratie over het stuklopen van zijn relatie met zoveel mogelijk meisjes naar bed. Volgens officier van justitie Jolanda van Aken ging hij daarbij te werk als een loverboy. Hij versierde de meisjes met gladde praatjes, maar zodra ze niet precies deden wat hij wilde, vielen er klappen.

Bijna een jaar geleden werd B. opgepakt, nadat drie slachtoffers aangifte hadden gedaan. Toen de politie de zaak in de openbaarheid bracht, deden nog meer meisjes aangifte, in totaal 35.

Volgens deskundigen heeft de man een beginnende persoonlijkheidsstoornis en is hij daardoor verminderd toerekeningsvatbaar. De kans op herhaling zou groot zijn, omdat de man een grote behoefte heeft aan aandacht en bewondering van vrouwen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Celstraf voor drugsmokkel voor Brassband

Vier leden van de Surinaamse brassband Parbo zijn vandaag door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden. Dit is conform de eis. De rechtbank hield de zaken tegen drie andere verdachten twee weken geleden aan.

Volgens de rechtbank vormde de band een dekmantel voor drugssmokkel. De bandleden hebben zich schuldig gemaakt aan het medeplegen van de invoer van cocaïne. De groep werd op 29 maart op Schiphol aangehouden. Zeven bandleden hadden bolletjes met in totaal ruim 3,5 kilo cocaïne geslikt.

De bandleden, vier mannen en drie vrouwen, zijn 24 tot 31 jaar oud en reisden allemaal in uniform (te weten een Parbo truitje). Justitie ziet de 27-jarige Naomi D. als leidster van de band. De vrouw ontkent dit, maar andere bandleden hebben gezegd dat zij de reis van Paramaribo naar Nederland had geregeld.

De zaak van D. wordt later behandeld. De officier van justitie heeft al wel aangegeven tegen haar een hogere straf te eisen. De bandleden hebben toegegeven de bolletjes te hebben geslikt. Drie zeiden dit op eigen houtje te hebben gedaan. Ze wisten niet dat de anderen dit ook deden.


Inmiddels blijkt uit Suriname dat de 7 aangehouden en veroordeelde personen geen deel uit maken van de Parbo brassband, maar zich daar ten onrechte voor uitgeven.
Marlon Telting, PR-medewerker van Parbo Brouwerij in Suriname bevestigt dat alle leden van de Parbo Brassband op dit moment in Suriname zijn. "We waren wel van plan om de band naar Nederland te sturen, zodat ze konden meedoen met het Amsterdam Kwakoe Festival, maar daar heeft de band nu niet zoveel zin meer in." Ook de leidster van de brassband Danitsia Sahadewsing zegt de zeven niet te kennen.
Kwakoe festival manager Kenneth Renfrum vindt het een schande dat de naam van Parbo Brassband zo misbrukt wordt. "Ik ken de Parbo Brassband en ik weet dat ze dit soort dingen nooit zullen doen. We hopen dat de echte Parbo Brassband toch nog komt optreden op ons festival. Ze doen dit al jaren en het zou zonde zijn als ze het dit jaar niet doen. Parbo bier is één van onze sponsors".
Op 18 juni werden ook al 7 leden van de Surinaamse toneelgroep A Sa Go aangehouden op Schiphol voor drugsmokkel. Eén lid daarvan Jolanda Wassenaar - die geen bolletjes had geslikt- werd na enkele dagen (op 23 juni) vrijgelaten. De anderen met uitzondering van Johnny Sprokkelman werden later ook vrijgelaten nadat een scan aanwees dat zij geen bolletjes hadden geslikt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

4 jaar en TBS voor verkrachten jonge meisjes

De rechtbank in Breda heeft de 21-jarige verdachte B. uit Etten-Leur veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaren en tbs met dwangverpleging. De vorderingen tot schadevergoeding van enkele slachtoffers zijn gedeeltelijk toegewezen.

De rechtbank heeft bewezen verklaard dat verdachte in de periode van 1 februari 2006 tot en met 12 juli 2007 in zijn huis in Etten-Leur 8 jonge meisjes heeft verkracht, met 6 meisjes onder de 16 ontucht heeft gepleegd en 1 jonge vrouw met wie hij 6 jaar een relatie heeft gehad, heeft mishandeld.

Verdachte heeft, kort nadat hij op zichzelf is gaan wonen, veel contacten gelegd met jonge meisjes en vriendinnengroepjes die hij bij hem thuis uitnodigde. In eerste instantie was verdachte heel vriendelijk en lief voor de meisjes maar al snel veranderde zijn gedrag. Hij werd agressief tegen de meisjes, hij gebruikte veel geweld en bedreigde de meisjes ook met geweld. Onder die omstandigheden heeft verdachte seks gehad met veel jonge meisjes. Doordat B. richting de meisjes dreigde met geweld tegen hun familie durfden zij vaak geen nee meer te zeggen en zijn zij ook steeds weer teruggegaan naar het huis van verdachte.

De raadsman van B. heeft ter zitting de rechtbank gevraagd op B het minderjarigenstrafrecht toe te passen. De rechtbank is daarin niet meegegaan wegens de persoon van de - meerderjarige – B. en de omstandigheden, waaronder de delicten werden gepleegd.

De rechtbank neemt het verdachte heel erg kwalijk dat hij zijn eigen behoeftebevrediging telkens voorop heeft gesteld en nooit eens heeft gedacht wat het voor de meisjes betekende. Verder rekent de rechtbank het verdachte zwaar aan dat hij vaak onbeschermde seks met de meisjes heeft gehad en hen heeft blootgesteld aan seksueel overdraagbare aandoeningen.
Dat laatste is natuurlijk een onzin argument als hij zelf vrij was van SOA's. Het zou de rechter gepast hebben om hem de kans op zwangerschap zwaar aan te rekenen. Dat trekt een veel grotere wissel op de toekomst en de psyche van een meisje onder de 16.

Het zou de officier niet msstaan hebben als hij ook vrijheidsberoving en bedreiging ten laste had gelegd

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook