zaterdag 21 juni 2008

Acteurs A Sa Go nog veertien dagen in de cel

De zeven leden van het toneelgezelschap A Sa Go, die woensdag zijn aangehouden op Schiphol, zijn gisteren voorgeleid bij de rechter-commissaris in Haarlem. De vier acteurs en drie andere personen, die verdacht worden van poging tot cocaïne smokkel, worden nog veertien dagen vastgehouden.

Procureur-generaal van Suriname, Subhaas Punwasi, bevestigt de aanhouding van A Sa Go door de Koninklijke Marechaussee. Wel wil hij geen namen doorgeven van de zeven personen die zijn aangehouden. De drugsmokkel door culturele groepen noemt Punwasi een nieuwe methode die drughandelaren gebruiken, nu het JAP-team de oude methoden ontdekt heeft en onder controle heeft.

Het hele nationale culturele gebeuren wordt getroffen door de recente arrestaties van Surinaamse culturele groepen in Nederland. Dit zegt Stanley Sidoel, directeur Cultuur van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. Het imago van Surinaamse culturen staat onder druk, evenals de culturele banden met Nederland.

Door sommigen wordt misbruik gemaakt van de Nederlandse gastvrijheid. Vooral de uitwisseling van groepen en experts zou uiteindelijk het kind van de rekening kunnen worden. ‘Dat is niet wat we nodig hebben’, zegt Sidoel. De recente arrestatie van de vier leden van de populaire toneelgroep A Sa Go heeft het er niet beter op gemaakt. Het is reeds de vierde keer dit jaar dat een culturele groep aangehouden wordt op Schiphol.

‘Je voelt je er als directoraat Cultuur ongemakkelijk bij, omdat zoveel mogelijk culturele uitwisseling gestimuleerd wordt’, aldus Sidoel. Dit dient alleen maar om de Surinaamse cultuurdragers een hart onder de riem te steken. De arrestatie is des te pijnlijker, daar A Sa Go in zijn stukken vaker waarschuwingen heeft verwerkt tegen drugsgebruik en drugssmokkel.

De politievoorlichting blijft vooralsnog op de vlakte over de aanhouding van leden van toneelgroep A Sa Go. Eerder werden ook al leden van muziekgroepen aangehouden in verband met drugssmokkel naar Nederland.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

De rechter was 'een beetje dom'

Rechters worden geacht alleen via hun vonnis over een individuele zaak te spreken en het geheim van de raadkamer is heilig. Wie deze grondregels overtreedt, pleegt een doodzonde.

In een paginagroot verhaal doet De Telegraaf vandaag verslag van ‘een onverwachte ontmoeting’ met de Haarlemse rechter Rino Verpalen. Hij was voorzitter van de meervoudige kamer die eind vorig jaar Willem Holleeder tot negen jaar cel veroordeelde.

De twee Telegraaf-verslaggevers spraken Verpalen tijdens een congres dat afgelopen maandag in de openbare bibliotheek in Amsterdam werd gehouden en was bestemd voor rechters én journalisten. In workshops konden beide partijen elkaar wat beter leren kennen. Nou dat heeft Verpalen geweten! Eens en nooit weer!

Onder de kop ‘Holleeder goede schaker’ staat over vijf kolom: ‘Mr. Rino Verpalen geeft uniek kijkje in de keuken’.

Mr. Verpalen zat de megazaak tegen Holleeder en diens medeverdachten uitstekend voor. Deskundig, vriendelijk, doortastend. En met gepaste humor. Zelfs Holleeder had wel waardering voor ‘meneer de voorzitter’. Echt een genot om naar te luisteren.

Verpalen had er waarschijnlijk niet op gerekend dat hij door de twee wakkere journalisten geciteerd zou worden, maar hoe dom kun je als rechter zijn! Verpalen vertelt doodleuk hoe hij tot zijn oordeel is gekomen. De overtuiging dat Holleeder schuldig was, kwam volgens hem geleidelijk. ‘Dat was geen beslissing helemaal aan het einde, je groeit ernaartoe.’ Hij geeft nog net niet prijs hoe zijn twee mederechters dachten!

Over de advocaat van Holleeder laat hij zich lovend uit. Die ‘opereerde in het proces op een heel verstandige manier. Hij deed zijn werk goed’.
Dergelijke uitspraken zijn des te onverstandiger omdat de zaak nog onder de rechter is: het hoger beroep is nog maar net begonnen.

Voor Rino Verpalen zal zich een dergelijke zaak niet snel weer aandienen, tekent De Telegraaf op uit zijn mond. Uitspraken uit de Raadskamer worden over het algemeen als zeer ongewenst gezien. Je kunt je echter afvragen of wat Verpalen hier heeft gedaan nou wel zo'n doodzonde is: Hij heeft een klein kijkje gegeven in het bastion wat het geheim van de Reaadskamer gewoonlijk is.

Verpalen is per 1 februari van dit jaar coördinerend vice-president. Hij is de auteur van 'Het Bajesboek'

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook