maandag 16 juni 2008

Recherche negeert advies experts

door Jolande van der Graaf
AMSTERDAM - Politie-experts die de recherche moeten adviseren bij onderzoek naar ontvoeringen, moordzaken of gecompliceerde zedenmisdrijven worden vaak buitenspel gezet met rampzalige gevolgen.

Vorige week meldden recherchebronnen in De Telegraaf dat de vermeende moordenaar van Christel Ambrosius (23) veel eerder kon worden opgespoord als de Gelderse recherche de raad van door hem ingeschakelde profilers van het Korps Landelijke Politiediensten had opgevolgd door gericht te zoeken naar een dader met een zedenverleden. De Puttense zaak staat niet op zichzelf, maar deze gevallen komen zelden naar buiten.

In het onderzoek tegen de vermeende seriemoordenaar Peter C. blijkt de Limburgse politie lak te hebben gehad aan de tips van oud-politiepsycholoog Harrie Timmerman. Deze drukte de recherche op het hart om bij de verhoren zeker géén agentes in te zetten vanwege C.'s vrouwenhaat. Maar C. zat al bij het eerste verhoor oog in oog met een vrouwelijke rechercheur en heeft daarna nooit meer over de gruweldaden verklaard.

In de Enschedese ontuchtaffaire, waarin mogelijk een onschuldige vastzit en de commissie Posthumus onlangs vernietigend oordeelde, werden twee door de FBI getrainde KLPD-experts 'persona non grata' door de plaatselijke politie verklaard, omdat zij fouten hadden benoemd. Het duo werd met ontslag gedreigd. In de moord op studente Mariëlla de Geus kwam een KLPD-psycholoog in problemen omdat hij niet meeging in de heksenjacht op een zwakzinnige Marokkaanse jongeman. Toen hij met familie van de verdachte sprak, stond hij bijna op straat. De moord bleek gepleegd door een oud VN-militair.

Hiërarchie

Rechtspsycholoog Peter van Koppen beaamt dat experts niet altijd met open armen worden ontvangen. " Ik vind het waanzin; deze mensen hebben ervaring en opleiding om te helpen. Het heeft te maken met de hiërarchische, semilegerorganisatie die de politie is."

Binnenkort komt de eerste lichting 'tegenspraak-officieren' van de rechercheschool. "Zolang de politie niet inziet dat deze deskundigen er zijn om hen voor valkuilen te behoeden, zijn alle maatregelen gedoemd te mislukken", voorspelt advocaat Geert-Jan Knoops.
Bron

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Koekje van eigen deeg voor politie: Ter Horst wil hun DNA opslaan

Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) tast het draagvlak af voor een landelijke DNA-databank van agenten. Hun sporen op een plaats van delict zouden snel kunnen worden geëlimineerd als hun DNA-structuur bekend is, zo hoopt Ter Horst. De politievakbonden zien beren op de weg als agenten verplicht DNA moeten afstaan.
Ter Horst overweegt DNA-databank voor agenten

Het ministerie bevestigt vorige maand een verkennend en informeel overleg te hebben gevoerd met de vakbonden. Bij drie korpsen staan agenten nu al vrijwillig DNA af. De vraag is of dat verplicht zou moeten gebeuren en landelijk zou moeten worden ingevoerd. Een woordvoerder laat weten dat na de zomer een standpunt van Ter Horst volgt. Er zou nog niets vaststaan.

De politievakbond ACP trapt maandag een enquête onder haar leden af om na te gaan hoe zij tegenover het verplicht afstaan van DNA staan. Ook voelt de bond deskundigen aan de tand. Voorzitter Gerrit van de Kamp is sceptisch. "Het gaat ver", zegt hij. "Zo zijn agenten niet de enige die sporen achterlaten op een plaats van delict. De vraag is wat je nou eigenlijk wil uitsluiten."

Ook de politiebond NPB wijst erop dat medewerkers van het Openbaar Ministerie, ambulancepersoneel en de rechter-commissaris zich eveneens op een misdaadplek begeven. Voorzitter Han Busker zegt geen enkel signaal te hebben gekregen dat ook met die partijen over het verplicht afstaan van DNA wordt gesproken. Volgens Busker moet de discussie 'buitengewoon grondig' worden gevoerd. "We zijn niet zomaar over te halen", laat hij maandagochtend weten. "Het gaat over het aantasten van grondrechten en we kunnen niet overzien hoe dat in de toekomst zijn beslag krijgt."

De politie vreest voor aantasting van hun privacy. Opmerkelijk dat ze dit probleem niet hebben als het gaat om opslag van het DNA van de gewone burger.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook