dinsdag 27 mei 2008

Jury beraadt zich over Fourniret

De jury in de Franse rechtszaak tegen de 'maagdenmoordenaar' Michel Fourniret en zijn echtgenote Monique Olivier is vandaag in beraad gegaan over de schuldvraag.
Fourniret en zijn vrouw mochten echter eerst nog het laatste woord voeren.

De 59-jarige Olivier zei spijt te hebben "van alles wat ik heb gedaan''. Fourniret nam het voor zijn vrouw op door te zeggen dat zij uit zichzelf niemand kwaad zou kunnen doen.

De juryleden beraadslagen in een kazerne van de politie, waar ze ook overnachten. De uitspraak wordt woensdag verwacht.

De 66-jarige Fransman heeft tussen 1987 en 2001 zeven vrouwen en meisjes ontvoerd, verkracht en vermoord.

Olivier wordt ervan beschuldigd direct betrokken te zijn geweest bij een van de moorden en ze zou haar echtgenoot hebben geholpen bij zeker vier andere moorden. Ze stelt dat ze handelde onder directe invloed van haar man.

Het Openbaar Ministerie eiste vorige week levenslang tegen Fourniret zonder mogelijkheid ooit weer op vrije voeten te komen.

Ook tegen Olivier is levenslang geëist. Maar zij heeft nog wel kans op vrijlating, na minimaal dertig jaar als het aan de aanklagers ligt.

Fournirets advocaat liet al eerder weten dat zijn cliënt niet tegen het vonnis in beroep zal gaan.

Op 28 Mei kregen beide verdachten levenslang. Olivier heeft kans op vrijlating na 28 jaar.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Rol politie en OM in Puttense moordzaak zal worden onderzocht.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie wil onderzoek laten doen naar het optreden van de politie en het Openbaar Ministerie in de Puttense moordzaak. De evaluatie van het opsporingsonderzoek zal pas plaatshebben als de strafzaak tegen Ronald Pieper geheel is afgerond omdat hij het huidige strafrechtelijke onderzoek niet wil doorkruisen.

Dat heeft Hirsch Ballin vandaag aan de Tweede Kamer laten weten. Aanleiding zijn berichten dat politie, justitie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in eerdere onderzoeken naar de moordzaak blunders hebben gemaakt met forensische sporen. Niet alleen zou er destijds slordig zijn omgegaan met bewijsmateriaal maar er zou ook bewijsmateriaal zijn vernietigd.

Tevens zou het OM cruciale informatie van het NFI niet hebben voorgelegd aan de rechter. Twee mannen uit Putten, Herman du Bois en Wilco Viets, zaten ruim zeven jaar onterecht in de gevangenis voor de moord op Christel Ambrosius in 1994 in Putten. Vorige week werd dankzij DNA-matching alsnog een nieuwe verdachte in de zaak aangehouden.

Hirsch Ballin erkende dat er vragen over het opsporingsonderzoek zijn. Hij zal met het OM bespreken hoe een en ander grondig kan worden geëvalueerd. Volgens de minister moet dat op een onbevangen manier gebeuren. Daarom zullen er ook externe onderzoekers naar kijken. Hirsch Ballin benadrukte dat alle relevante gegevens moeten worden bewaard.

De advocaat van Du Bois en Viets, Geert-Jan Knoops, zei vorige week dat zijn cliënten een officiële rehabilitatieverklaring van de Nederlandse overheid willen. Premier Jan Peter Balkenende stelde vrijdag dat het nog te vroeg is om te praten over het aanbieden van excuses aan het tweetal. Hij wil eerst de afloop van de zaak afwachten.

Hirsch Ballin gaf aan dat hij aan de hand van de uitkomsten van de evaluatie zal kijken wat passend is. "We zullen er gepaste consequenties aan verbinden, ook jegens hen", zei hij.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Rechters gaan door in Snelkookpanmoordzaak

De drie rechters die eerder deze maand een verzoek hebben gedaan om van de zogenoemde Snelkookpanmoord te worden gehaald, moeten gewoon doorgaan. Een andere Haarlemse rechtbank oordeelde vandaag dat er geen reden is om de rechters te vervangen.

De drie rechters deden hun verzoek terug te mogen treden, nadat een intern stuk over de zaak per abuis bij het Openbaar Ministerie en de verdediging was terechtgekomen. In dat stuk werden al allerlei oordelen over de zaak gegeven. Volgens de advocaten van de hoofdverdachte was daarmee de onpartijdigheid van de rechtbank in het geding.

Het proces wordt nu 5 juni voortgezet. Volgens advocaat Hans-Otto den Otter ligt het "in de lijn der verwachting" dat de verdediging dan met een wrakingsverzoek komt. De advocaten van de hoofdverdachte hebben dat al eerder aangekondigd.

De hoofdverdachte in deze zaak, de 52-jarige Mehmet Y. uit Haarlem, zit al ruim 3,5 jaar in voorarrest. Het OM beschuldigt hem ervan dat hij in 1997 zijn toen 28-jarige broer heeft vermoord. Het hoofd van het slachtoffer werd in een snelkookpan uitgekookt en zijn lichaam door een vleesmolen gedraaid.

Mehmet Y. zou in 2002 ook zijn 30-jarige ex-vrouw Meral op gruwelijke wijze hebben vermoord. De man ontkent beide misdrijven. Zijn proces liep eerder flinke vertraging op, nadat hij eind 2006 zijn twee advocaten naar huis had gestuurd.

Me dunkt dat als rechters zelf vragen verschhond te mogen worden, dat het dan raar is dat een andere rechter kan beslissen dat dat niet mag.

Read this doc on Scribd: snelkookpanmoord

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook