woensdag 14 mei 2008

Al onze communicatie gaat worden bewaard

Binnenkort is het zover, dan zullen al onze telefoongesprekken en e-mailtjes worden bewaard. De Europese Unie heeft hierover vandaag een principe besluit genomen en het nederlandse kabinet moet nu alleen nog maar beslissien hoe lang. Het wordt minimaal 6 maanden en maximaal 2 jaar. Bij mobiele telefoongesprekken wordt ook bewaard van waar het gesprek werd gevoerd.

Het betreft hier een grote operatie. Per dag worden er alleen in Nederland al honderden miljoenen e-mails verstuurd en telefoontjes gepleegd. Van e-mails is dan ook nog bekend dat het 95% Spam betreft. Er gaat dus een duur systeem worden opgezet dat voor het overgrote deel uit Spam bestaat, de kosten worden doorberekend aan de klant.

Min. van Justitie Ernst Hirsch Balin is naturlijk sterk voor het systeem. Volgens hem gaat het om het oplossen van 'enkele strafzaken per jaar'. Het is natuurlijk de vraag of dat een systeem van dergelijke omvang rechtvaardigd. Ook nu worden er al ca 1.8 miljoen telefoongesprekken per jaar afgeluisterd, wat al niet meer in verhouding staat met de zaken die daar mee opgelost worden.

De politiek lijkt opnieuw het spoor bijster.

Voor de would-be crimineel een paar punten:

  • Niet alleen je SIM nummer wordt bewaard, maar ook je Imei nummer. Als je dus criminele zaken doet, moet je dat niet alleen met een andere SIM doen, maar ook met een ander mobieltje. Je moet je 'misdadige mobieltje' natuurlijk niet samen met je 'gewone mobieltje' meenemen. Als de politie niet weet van wie een bepaald nummer is, dan is het simpel om even te kijken welke andere toestellen zich vaak in de buurt bevinden. De kans is dat dat net je volledig bekende nummer is dat je gewoon voor je dagelijkse verkeer gebruikt.
  • Laat je 'misdadige mobieltje' niet bij je thuis aanstaan. Als de politie het elke nacht uitpeilt op de Herenweg 10 in Lelystad, dan ben je natuurlijk snel geidentificeerd.
  • GSM's kunnen worden afgeluisterd als zij niet aanstaan (geen fabeltje).
  • Versluierd praten heeft geen zin. Dat wordt in de rechtbank op zich al als bewijs gepresenteerd, bovendien kan justitie aan de versluierde woorden zelf de wildste betekenissen hechten in de rechtszaal (verdachten spreken over 'de pilsjes koud zetten' waar mee bedoeld wordt: "iemand vermoorden")
Voor de geinteresseerden: De Cryptophone


Rob Gongarijp over de totalitaire staat:


Update 23 Mei 2008
Inmiddels heeft de regering besloten dat de gegevens een jaar zullen worden bewaard.
Wat er nu echter precies bewaard moet worden is onduidelijk. De aanbieders van telefoon- en internetverkeer worden verplicht verkeersgegevens een jaar te bewaren.

Dat houdt dus in dat van ieder persoon vast zou staan welke pagina's hij heeft bezocht en aan wie hij mails heeft gestuurd.
Simon Hania de technisch directeur van XS4all, die genoemd wordt in de Volkskrant link, slaat er ook maar een slag naar: Als internetproviders verplicht worden om het internetverkeer bij te houden, maakt het dus niet uit of je Gmail of Hotmail (Amerikaanse diensten) hebt. Het is de poortwachter (je ISP) die de registratie en opslag doet, niet Microsoft of Google.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Politie wil legitimatieplicht in internetcafe's

De politie wil dat internetcafés en belhuizen de identiteit van hun bezoekers moeten gaan controleren, prepaidkaarten niet meer anoniem mogen worden gekocht en dat geldtransactiekantoren klantprofielen moeten gaan opstellen.

Dat zijn enkele maatregelen die de rechercheteams in Amsterdam, Haarlem, Den Haag en Rotterdam bepleiten in een nog geheim rapport dat blijkbaar is uitgelekt. Het rapport doet verslag van een onderzoek naar het wegsluizen van geld door zogenoemde 'Nigeriaanse' internetfraudeurs. Deze scams worden ook wel '419 scams' genoemd.

De internetoplichters, die in de meeste gevallen afkomstig zijn uit West-Afrikaanse landen, zouden veelvuldig gebruik maken van internetcafés, geldkantoortjes en anonieme prepaidtelefoons.

Volgens het rapport wordt de opsporing van dergelijke cybercriminaliteit belemmerd doordat de daders in bijvoorbeeld internetcafés, belhuizen en bibliotheken in anonimiteit te werk kunnen gaan. Ook geldtransactiekantoren, zoals Western Union en MoneyGram, zouden de identiteit van hun klanten vaak onvoldoende vaststellen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook