vrijdag 19 december 2008

Geen vervolging Officier van justitie Plooij

Officier van justitie Koos Plooij wordt niet vervolgd voor meineed en het vervalsen van twee verklaringen in het onderzoek naar de Hofstadgroep. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Breda besloten.

Tijdens het hoger beroep van de Piranha-zaak hadden de advocaten van enkele verdachten, onder wie Samir A., aangifte gedaan tegen Plooij.
Het OM in Breda meldt vrijdag dat de aangifte wegens meineed ongegrond is omdat Plooij niet opzettelijk in strijd met de waarheid heeft verklaard. En die voor het vervalsen van de verklaringen zou ongegrond zijn omdat de gemaakte wijzigingen gerechtvaardigd waren.

De meineed zou zijn gepleegd tijdens het verhoor van Plooij tijdens het hoger beroep tegen de Hofstadgroep voor het gerechtshof in Den Haag. Volgens Victor Koppe, de raadsman van Samir A., loog Plooij over zijn kennis van mogelijk ontlastende verklaringen van de zus van A.'s medeverdachte Soumaya S., en over zijn rol in wijzigingen die waren aangebracht in de oorspronkelijke verklaringen.

De oorspronkelijke verklaringen bevatten volgens de verdediging ontlastende informatie. Ook zou Plooij deze verklaringen hebben gebruikt in andere terrorismeonderzoeken, wat zou betekenen dat hij ze kende. Maar volgens het OM in Breda heeft hij niet doelbewust gelogen over de verklaringen.

Passages over de AIVD werden geschrapt, volgens Plooij om de veiligheid van de familie van S. te garanderen. Het OM in Breda heeft vastgesteld dat de politie goede redenen had om enkele alinea's te verwijderen. De strekking van de verklaringen zou daardoor 'niet wezenlijk' veranderd zijn. Justitie wijst erop dat het weglaten van de passages met medeweten van de gehoorde persoon zelf plaatsvond.
Het is nog niet bekend of de advocaten in hoger beroep gaan tegen de beslissing van het OM.

De verdachten in de Piranha-zaak werden begin oktober veroordeeld tot straffen tot negen jaar cel. Het hof achtte bewezen dat Samir A., Nouriddin el F., Soumaya S. en Mohamed C. een terroristische organisatie vormden en een aanslag voorbereidden op het hoofdkantoor van inlichtingendienst AIVD. Als de aantijgingen tegen Plooij bewezen zouden zijn, had het OM niet-ontvankelijk kunnen worden verklaard.

Geen onverwachte uitspraak: officieren van justitie worden zelden of nooit vervolgd. Waar bij een verdachte een vergissing gelijk aangemerkt wordt als 'leugenachtige verklaring', dus schuldig is het bij een OvJ altijd 'een vergissing'.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: