vrijdag 19 december 2008

Celstraffen tot 12 jaar voor gijzelingsmoord Rijswijk

De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag celstraffen tot 12 jaar opgelegd wegens de moord op Haroen 'oompie' Lalmohamed (56) uit Rijswijk. De gijzeling en de daaropvolgende fatale mishandeling hadden in maart plaats in een huis aan de Schiedamseweg in Rotterdam.

Het Openbaar Ministerie  bij monde van OvJ mr. A. Flikweert, had twee weken geleden tegen Jimmy M.(29) de hoofdverdachte vijftien jaar cel geëist. De rechters kwamen tot een straf van twaalf jaar. Twee medeverdachten Jeffrey G. (23) en Ashwin R. (27) hoorden dertien jaar eisen, maar kregen respectievelijk tien en acht jaar gevangenisstraf.
Een 22-jarige vrouw werd veroordeeld tot achttien maanden cel (waarvan zes voorwaardelijk). Ashika (23) de vriendin van Jimmy kreeg 15 maanden, waarvan vijf voorwaardelijk. Het OM had tegen beiden vier jaar celstraf geëist. De rechters achtten twee vrouwen medeplichtig aan de dood van de man.
De rechtbank veroordeelde een man die optrad als chauffeur tot tien maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. Het OM eiste tegen hem dertig maanden.

De hoofdverdachte zou van het slachtoffer nog 19.000 euro tegoed hebben. Hoewel het ook kan dat het ging om de eigenaren van het Rotterdamse vastgoedbedrijf Eljawa Beheer te dwingen met geld over de brug te komen wat zij Jimmy, die net als Haroen als klusjesman voor het bedrijfwerkte schuldig waren.

Een gijzeling om het geld terug te krijgen liep echter volkomen uit de hand. Het slachtoffer werd geschopt, geslagen, vastgebonden en vervolgens achtergelaten met tape over zijn mond. Volgens deskundigen overleed hij enige uren later door zuurstofgebrek.

Jimmy M. zou verhuizen en had dure trouwplannen. Daarom wilde hij met spoed zijn ’verdiende’ geld afdwingen van zijn ’baas’ Haroen Lalmohamed.

Op dinsdag 4 maart is de maat vol, besluit Jimmy M.

Er is dan al veel gesteggel geweest over de enkele duizenden euro’s, maar ondanks vermeende bedreigingen over en weer is er geen schot in de zaak gekomen, wellicht ook omdat directeur Ali J. van Eljawa beheer in Suriname was. Jimmy is zelfs al in december naar de politie gestapt, maar dit zou niet hebben geholpen.

Jimmy zou zijn vriendin Ashika  op pad hebben gestuurd voor de aanschaf van tape, panty’s en tieraps. Ook schakelt hij zijn maatje Jeffrey G. en Ashwin R. in. ,,Met zijn drieën stonden we sterker,’’ zegt die laatste.

Die avond wordt Haroen Lalmohamed naar het huis van Jimmy aan de Schiedamseweg gelokt met het verhaal ’dat er gepraat moet worden’. Jeffrey, Ashwin en Jimmy hebben dan al besloten om hem ’een paar uurtjes vast te houden om de zaak te regelen’. Onduidelijk is waarom de Rijswijker Jimmy geld verschuldigd is. Drugshandel is genoemd, maar ook werk in pandjes behoort tot de genoemde mogelijkheden. Duidelijk is dat er geld moet komen. En snel.

Haroen wordt na een felle discussie overmeesterd en tegen de grond gewerkt. Zijn mond wordt afgeplakt met tape. Zijn handen en voeten samengebonden op zijn rug en terwijl hij op zijn knieën zit worden hem zijn bankpassen, autosleutel, huissleutel en telefoon ontnomen. De roof gaat gepaard met een geweldsexplosie.

Om het geluid van het geweld te dempen in de gehorige portiekwoning, wordt het geluid van de televisie hard gezet. Haroen wordt vervolgens in het gezicht geslagen, geschopt en er wordt een bierfles op zijn hoofd kapot geslagen. Volgens Ashwin schopte medeverdachte Jeffrey het slachtoffer op zijn hoofd ’alsof hij een blikje plat stampte’.

Haroen zou een vuilniszak over zijn hoofd hebben gekregen waardoor hij bijna stikt. De zak zou op het laatste moment zijn weggetrokken.

Wat dan volgt is onduidelijk. Volgens Jeffrey en Ashwin crepeert de Rijswijker nog een tijdje en sterft hij pas als iedereen uit angst te worden gepakt de woning heeft verlaten. Jimmy heeft een andere lezing. Volgens zijn raadsman Anand Jhingoer vermoedt hij dat Jeffrey en Ashwin de zak nog een keer om het hoofd van het slachtoffer hebben gedaan waardoor hij sterft. Jimmy zou dan net even het huis uit zijn gegaan om geld te zoeken in de auto van het slachtoffer, een afwezigheid die de medeverdachten beamen.

Hoe dan ook, Lalmohamed wordt achtergelaten in het huis. De drie mannen gaan pinnen met de bankpas van de Rijswijker -een schamele buit van dertig euro overigens- en verdelen de 750 euro die gevonden is in de wagen van de gegijzelde.

De volgende ochtend, woensdag 5 maart, springt Jimmy ten einde raad in de auto. In een vlucht rijdt hij Rotterdam uit en meldt zich bij een politiebureau in Delft.

Geëmotioneerd vertelt hij wat er is gebeurd aan een receptioniste. Die schrikt en haalt er direct een rechercheur bij. Jimmy vertelt in delen wat er is gebeurd, maar rept tegen hem niet over de dode man in zijn woning.

Ondertussen heeft de familie van Haroen hun geliefde gezinslid al als vermist opgegeven. De politie schuift de puzzelstukjes in elkaar. Het spel is uit. In de dagen erna worden de gijzelnemers ingerekend. In de late uren van vrijdag 7 maart wordt het ontzielde lichaam van Haroen gevonden. Geknield, vastgebonden, gekneveld en overleden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: