dinsdag 2 december 2008

12 jaar voor moord op Niels Kooistra wegens groet in het Fries

Vincent M.(18) uit Leeuwarden is vandaag door de Rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar wegens moord. Hij stak begin augustus van dit jaar de 28-jarige Niels Kooistra meerdere malen met een priem.

Kooistra raakte door de steekpartij vanaf zijn nek verlamd en kon niet meer zelfstandig ademen.

Op Kooistra's eigen verzoek werd 15 Augustus zijn medische behandeling stopgezet, waardoor hij overleed.

De fatale steekpartij was het resultaat van een ruzie. De twee mannen raakten in de nacht van 1 op 2 augustus slaags. Niels begroette Vincent toen hij met zijn vriendin terug naar huis fietste van een feestje.

Hij zei "middei", wat 'middag' betekent in het Fries. Vincent M. zou echter 'mietje' hebben verstaan en zeer agressief hebben gereageerd. Een vriend van de verdachte haalde het duo uit elkaar, waarop Kooistra wegging.

Thuisgekomen voelde hij zich schuldig, omdat hij de jas met sleutels van M. had meegenomen. Toen hij en zijn vriendin deze teruggaven en excuses aanboden, stak M. hem volgens het OM neer.

De rechtbank veroordeelde Vincent M. voor moord, omdat de verdachte tijdens de confrontatie voldoende tijd had om zich te beraden over zijn handelen. Officier van Justitie Henk Mous meent dat de uitspraak recht doet aan de ernst van het misdrijf.

De verdachte kwam eerder in aanraking met de kinderrechter, eveneens wegens een steekincident. De advocaat van de verdachte wil niet reageren op de uitspraak.

De straf lijkt mij welverdiend, had nog wel wat meer mogen zijn.

Update 12-12-2008: Vincent M. Gaat in hoger beroep. In haar vonnis ging de rechtbank uit van willens en wetens steken van Niels Kooistra door de verdachte. Deze beweert juist zich te hebben verweerd.


Update 9 juni 2011: De expertise van Dr. Danny Spendlove, getuige deskundige in de zaak, wordt plots in twijfel getrokken omdat hij misbruik van de beschermde titel forensisch patholoog zou hebben gemaakt. Spendlove is ook verhoord over valsheid in geschrifte.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: