dinsdag 25 november 2008

Verdachte snelkookpanmoord bepleit onschuld

snelkookpanmoord-mehmet Mehmet Y. (52), de hoofdverdachte in de zaak van de zogenoemde Haarlemse snelkookpanmoord, ontkent met klem dat hij in november 1997 op gruwelijke wijze een jongere broer van hem heeft vermoord.

"Die beschuldiging is belachelijk", zo zei hij vandaag (25-11-08) voor de rechtbank in Haarlem.

Y. werd november 2004 opgepakt op verdenking van twee moorden en een schijnhuwelijk. Na ruim vier jaar kon hij dinsdag voor het eerst uitvoerig reageren op de aanklachten.

Het proces tegen Y. duurt al zo lang, omdat de Haarlemmer zijn advocaten verving en er enkele keren een nieuwe rechtbank aantrad.

De verdachte wilde bijna weglopen toen de rechtbankvoorzitter de gruwelijke details van de moord op zijn broer voorlas. "Ik kan er niet meer tegen als ik dit verhaal hoor. Ik krijg er kippenvel van."

Het lijk van het toen 28-jarige slachtoffer werd in stukken gezaagd, zijn huid door een vleesmolen gehaald en het hoofd in een snelkookpan uitgekookt.

Bovendien werd zijn penis afgesneden en door het toilet gespoeld. De lichaamsdelen zijn later teruggevonden langs de snelweg A15 bij Deil.

De beschuldiging tegen Y. is vooral gebaseerd op de verklaring van medeverdachte Tamara N. uit Spaarndam, die vorige week wegens betrokkenheid bij de moord in hoger beroep tot zeven jaar is veroordeeld.

Volgens de verdachte heeft N. de moord echter samen met zijn toenmalige vrouw gepleegd, omdat zijn broer te weten was gekomen dat zijn vrouw als prostituee werkte. "Zij probeert mij die moord in de schoenen te schuiven."

Y. deed zijn uiterste best om alle belastende verklaringen die over hem zijn afgelegd, te weerleggen. "We moeten onze kostbare tijd niet verknoeien met leugens", zei hij. Volgens zijn advocaat Hans den Otter zou Mehmet bovendien een alibi hebben: Hij was op de dag van de moord in Turkije. Volgens Mehmet zijn alle verklaringen, die hoofdzakelijk van Tamara N en zijn schoonfamilie afkomstig zijn, 'van horen zeggen'.

De Haarlemmer wordt er ook van beschuldigd dat hij eind 2002 zijn ex-vrouw heeft vermoord. Haar lichaam is nooit gevonden. De verdachte wordt over die zaak donderdag verhoord.

Het Openbaar Ministerie (OM) komt maandag met zijn strafeis tegen Y. De uitspraak in de langslepende zaak is begin januari volgend jaar. Eerder al werden de rechters vervangen na dat een uitgelekt stuk op mogelijke vooringenomenheid wees. De rechters hadden zich toen zelf al willen verschonen maar dat werd afgewezen.

Medeverdachte Tamara N werd op 10 jan 2007 tot 8 jaar voor haar deel in de moord veroordeeld. In hoger beroep werd dat op 11 oktober 2008 teruggebracht tot 7 jaar. Zij zou doodsbang voor de hoofdverdachte zijn geweest en hem daarom hebben geholpen. Tamara heeft beweerd een 'deal' gemaakt te hebben met justitie dat zij vrijspraak zou krijgen voor haar getuigenis.


Update Ma. 1 december 2008
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank in Haarlem een levenslange gevangenisstraf geeïst tegen de hoofdverdachte in de zaak van de zogenoemde Haarlemse snelkookpanmoord, de 52-jarige Mehmet Y. uit Haarlem.
Officier van justitie Marry Oudendijk vindt dat er voldoende bewijs is dat Y. in november 1997 een toen 28-jarige broer op gruwelijke wijze heeft vermoord en in 2002 zijn toen 30-jarige ex-vrouw.

Update Do. 4 december 2008
Het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem moet niet ontvankelijk worden verklaard in de zaak van de zogenoemde Haarlemse snelkookpanmoord. Dat betoogde advocaat Gerard Hamer van verdachte Mehmet Y. donderdag voor de rechtbank in Haarlem.

Hamer stelde vandaag dat zijn cliënt vrijuit moet gaan, omdat twee politiemensen volgens hem onjuiste verklaringen hebben afgelegd in de zaak tegen medeverdachte Tamara N. en het OM dat heeft toegestaan.

Zie ook: Rechters in snelkookpanmoord blijken partijdig


snelkookpanmoord

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: