vrijdag 3 oktober 2008

Voor doodslag veroordeelde Erik Engels vrijgelaten

kathleen-cremers Erik Engels (38) uit Venray, die vorig jaar vijftien jaar cel kreeg wegens doodslag op zijn vrouw Kathleen Cremers (foto), is nog voor de uitspraak in hoger beroep op vrije voeten gesteld.

Advocaat-generaal M. Kolkert eiste woensdag voor het hof nog vijftien jaar celstraf tegen Engels. Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde deze week 'geen reden te zien de verdachte langer vast te houden'. De man zat sinds maart 2006 vast voor het neersteken van zijn partner. Hij mag de uitspraak van zijn zaak in vrijheid afwachten. De vervroegde uitspraak, waarvan naar verwachting de conclusie zal zijn dat de schuld van E. niet is komen vast te staan, is op 8 oktober.

Het dode lichaam van de vrouw werd op 15 maart 2006 gevonden in haar woning aan de Wasbloem in Venray. Twee dagen later werd haar echtgenoot opgepakt. De rechtbank in Roermond achtte overtuigend bewezen dat Engels zijn vrouw meerdere malen had gestoken en legde hem vorig jaar vijftien jaar cel op voor doodslag. De aanleiding zou een conflict in de relationele sfeer zijn geweest. Het Openbaar Ministerie had twintig jaar voor moord geëist. Moord achtte de rechtbank toen niet bewezen maar legde hem wel de maximale straf voor doodslag op.

Hoewel het gerechtshof in zijn motivatie om Engels vrij te laten geen nadere toelichting heeft gegeven, kan uit de maatregel worden geconcludeerd dat het hof er ernstig rekening mee houdt dat Engels's straf in hoger beroep lager uitvalt dan de 2,5 jaar die hij nu heeft vastgezeten. De uitspraak, die gepland stond voor 15 oktober, is vervroegd naar 8 oktober.

Een goede zaak, er was destijds geen enkel hard bewijs en Erik Engels' lezing van de gebeurtenissen werd ongefundeerd ter zijde geschoven. DNA onder de nagels van de dode vrouw werd bijvoorbeeld nooit onderzocht, omdat politie en justitie zoals gewoonlijk met oogkleppen op in een tunnel zat te kijken. Er was gewoon al besloten dat Erik Engels schuldig was.

Begin 2008 was er een pro forma zitting in deze zaak. Toen bleek dat het Openbaar Ministerie twijfelde over het nut van het technisch onderzoek en er nog geen opdracht was gegeven aan het onderzoeksbureau. Dit tot onaangename verrassing van het Hof en advocaat Guus Lina, raadsheer van de verdachte.

Het Hof had besloten dat er onder meer onderzoek moest worden gedaan naar het genetisch materiaal dat onder de nagels van Kathleen Engels-Cremers is aangetroffen.
Ook moest het bloedsporenbeeld worden onderzocht.
Het Hof wilde destijds ook dat opnieuw wordt geprobeerd om het exacte tijdstip van het overlijden van Kathleen vast te stellen.


Voorts moesten toen ook nog enkele getuigen worden gehoord van het Hof.
Klaarblijkelijk heeft dat nu geleid tot vrijlating van Erik.


Update 8 oktober
Het gerechtshof in Den Bosch heeft vandaag Erik Engels uit Venlo vrijgesproken van doodslag op zijn 30-jarige vrouw in Venray in maart 2006.

Update 16 maart 2010: Het Hof heeft bepaald dat de zaak over moet.

Update 20 september 2011: Erik E. bekent de moord.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook