woensdag 8 oktober 2008

Toneelgroep 'A Sa Go' vrijgepleit van groepssmokkel

Leden van de Surinaamse toneelgroep A Sa Go hebben opgelucht gereageerd op de veroordeling van de vijf bolletjesslikkers. De vier mannen, onder wie acteur Johnie Sprokkelam, en een vrouw kregen deze week zes en zeven maanden celstraf opgelegd voor het smokkelen van cocaïne onder de vlag van A Sa Go.

De rechtbank in Haarlem achtte niet bewezen dat er sprake is geweest van georganiseerd drugstransport.

“Het is een hele goede dag voor ons”, aldus A Sa Go-voorman Humphrey van Hetten. De uitspraak van de Haarlemse rechtbank komt voor A Sa Go-leden Yolanda Wassenaar en Humphrey van Hetten als een grote opluchting. “Ik ben heel blij met de uitspraak. Ik weet dat ik er niets vanaf wist. Ik lijd er nog steeds onder”, reageert Wassenaar tegenover Radio Nederland Wereldomroep (RNW). Zij reisde destijds samen met de vijf veroordeelden naar Nederland. Ook Van Hetten reageerde verheugd. “Ik dank iedereen die ons heeft bijgestaan. Het was voor ons een stigma. Zelfs aan sommige familieleden moest ik steeds vragen beantwoorden.”

De drugssmokkelaars, die half juni werden opgepakt, waren lid van het toneelgezelschap en hadden tussen de 500 en 900 gram drugs bij zich. Eén persoon had een kilo cocaïne geslikt. Hij kreeg zeven maanden opgelegd. Johnie Sprokkelman is één van de leden van de Surinaamse toneelgroep A Sa Go, die tezamen met vier anderen werd veroordeeld wegens het smokkelen van cocaïne via cocainebolletjes. De vijf, vier mannen en een vrouw, werden deze week tot zes en zeven maanden celstraf veroordeeld.

De straffen vallen lichter uit dan in de zaak tegen Parbo-brassband. Hierbij werd door de rechtbank wel bewezen geacht dat er sprake was van groepsmokkel.

Advocaat Gerald Roethof van Wassenaar is ondanks de uitspraak ontevreden over de gang van zaken. “Ik ben verrast dat justitie er zo lang mee heeft gewacht de zaak tegen mijn cliënte te sluiten. Het zou het Openbaar Ministerie sieren om in een vroeg stadium te zeggen dat zij ten onrechte als verdachte is aangemerkt.” Het vonnis is voor hem dan ook een afsluiting van de zaak tegen Wassenaar. “Zij had geen grammetje drugs bij zich. Deze personen hebben op individuele basis gesmokkeld.” Tijdens de zitting is volgens Roethof geen enkel negatief woord over Wassenaar gevallen. “De strafzaak tegen de populaire toneelspeelster moet nu officieel worden afgesloten. Ze is ten onrechte als verdachte aangehouden”, zei Roethof.

Roethof is ook niet te spreken over de manier waarop bepaalde delen van het Surinaamse bedrijfsleven met wie Wassenaar zaken deed, met de zaak zijn omgesprongen. Jammer dat bedrijven zonder iets over de zaak te weten en slechts op basis van een aanhouding niet meer met haar wilden werken. Men zou moeten weten hoe snel justitie in Nederland mensen aanhoudt, aldus de advocaat. Iedereen kan op een gegeven moment in een bepaalde situatie komen te verkeren waarbij beschuldigingen geuit worden. “ Heel Suriname vliegt graag met de KLM. Aan de andere kant is KLM wel de luchtvaartmaatschappij die weet dat vanuit Suriname gekoerierd wordt, maar toch blijft vliegen. Niemand zegt dat ze geen zaken meer met KLM willen doen. Jammer dat er zo is omgegaan met de zaak van Wassenaar die wel blij is met de uitspraak in de zaak”, besluit Roethof.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: