woensdag 22 oktober 2008

Besluit wraking zaak-Holleeder

De wrakingskamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft vandaag (22-10) beslist dat betreffende één van de raadsheren (rechters bij het Hof van beroep) die zich nu over het hoger beroep in de zaak-Holleeder buigen, het wrakingsverzoek van Holleeder wordt gehonoreerd. Eén rechter wordt dus vervangen, de andere mogen aanblijven en met een reserve rechter het proces blijven voeren.

De advocaten van Holleeder, Stijn Franken en Jan-Hein Kuijpers, hebben gevraagd om alle rechters van de zaak te halen. Inhoudelijk wilden ze hun zogenoemde wrakingsverzoek niet toelichten. Het verzoek is echter meest waarschijnlijk gebaseerd op het feit dat de voorzitter van de betrokken strafkamer, J. Chorus, in het verleden heeft geoordeeld over een zakelijk geschil tussen de vorig jaar overleden getuige in deze zaak Bram Zeegers en de nabestaanden van de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Het hof in Amsterdam is in augustus begonnen met de hogerberoeps zaak. Toen liet voorzitter Chorus tijdens een zogeheten regiezitting* al weten dat hij zich in het verleden heeft gebogen over de civiele zaak tussen Zeegers en de erven Endstra.

Een ander lid van het hof is een ver familielid van een andere, belangrijke getuige in de zaak-Holleeder. Het hof zelf zag ondanks deze omstandigheden geen noodzaak om terug te treden.

De raadsheren menen het proces met de benodigde onbevangenheid en onafhankelijkheid te kunnen behandelen. De kwestie werd op de zitting in augustus achter gesloten deuren met de advocaten van Holleeder besproken. Die namen kennelijk geen genoegen met de uitleg van de raadsheren. De rechtbank veroordeelde Holleeder eind vorig jaar nog tot negen jaar cel voor het in georganiseerd verband afpersen van enkele zakenlieden, onder wie Willem Endstra. Tegen die uitspraak loopt nu het hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam.

*Regiezitting: een zitting van de rechtbank of het Hof, kort voor de inhoudelijke zitting, waarin de agenda voor de inhoudelijke zitting wordt vastgesteld. Tijdens de regiezitting wordt bijvoorbeeld besproken welke getuigen beide partijen op willen roepen en hoe lang zij nodig denken te hebben voor pleidooi en requisitoir

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: