woensdag 29 oktober 2008

8 en 10 jaar eis in zaak Fer Loontjens

In de zaak Fer Loontjens heeft het OM gisterochtend voor de rechtbank in Maastricht tien jaar cel geëist tegen hoofdverdachte Stephan P.(32) en Gennaro S. (33) wegens doodslag in vereniging. De advocaten P. Szymkowiak en Th. Hiddema hebben vandaag (29-10-2008) vrijspraak gevraagd voor P.  en medeverdachte G.S. (33). Het openbaar ministerie  verdenkt hem van doodslag op Loontjes tijdens een caféruzie op carnavalszondag.

De 32-jarige P. zei eerder dat hij op carnavalszondag in café 't Vlaegelke in Geleen weliswaar een barkruk omhoog heeft getild, maar hij ontkent dat hij Loontjens (47) hiermee heeft geraakt. Hij gaf wel toe dat hij Loontjens heeft geschopt. "Maar toen hij zich niet meer kon of wilde verweren ben ik weggegaan."
Volgens het OM deelde Gennaro S. tijdens de vechtpartij op carnavalszondag de eerste klap uit. S. ontkent dat hij als eerste heeft geslagen.

Volgens de advocaten ontbreekt ieder bewijs.
P. vertelde de rechtbank dat hij Loontjens één keer heeft geschopt en één keer met een barkruk heeft geslagen, maar dat hij hem daarmee niet heeft geraakt. Volgens advocaat Szymkowiak blijkt uit de bevindingen van de patholoog dat het slachtoffer niet is overleden aan een klap met de barkruk. Bovendien heeft geen enkele getuige P. zien slaan. Loontjens is waarschijnlijk door een slag tegen het hoofd overleden.

Twee andere verdachten, Rick D. (22) en Barry H. (26), hoorden -eveneens wegen doodslag in vereniging- acht jaar tegen zich eisen. D. heeft erkend enkele malen te hebben geschopt en geslagen; H. ontkent elke betrokkenheid. Hij verkoos tijdens het requisitoir in zijn zaak een verblijf in het cellencomplex van de rechtbank boven aanwezigheid in de zittingzaal. Tegen Paul S. (22) en Antony P. (26) eiste het openbaar ministerie twee jaar wegens openlijke geweldpleging: hoewel er geen bewijs is voor de stelling dat zij zelf geweld hebben toegepast, maakten zij volgens het OM wel deel uit van de groep en distantieerden zij zich ook niet van het geweld. Zoals eerder aangekondigd vroeg het OM vrijspraak voor Douglas C. (42): in zijn geval is er, aldus het OM, geen bewijs dat hij deel uitmaakte van de groep.

Bij de vechtpartij op 3 februari raakte Fer Loontjens dusdanig gewond, dat hij twee weken later overleed. De 47-jarige Gelener overleed aan een bloeding in de hersenen. Ook had hij tal van breuken.
Aanleiding voor de ruzie was onenigheid bij twee gokkasten. Loontjens zou uit balorigheid twee keer op de gokkast naast hem hebben geslagen, waarop een van de verdachten aan het spelen was. Die was daar niet van gediend.
Loontjens werd daarop door Gennaro S. (33) hardhandig de kroeg uitgezet. Het slachtoffer keerde echter terug en viel S. aan. Wat volgde was een geweldsexplosie van hooguit twintig seconden, waarin Loontjens door meerdere mannen werd geslagen en geschopt, ook toen hij al bewusteloos op de grond lag. De verdachten sloegen na de vechtpartij op de vlucht, maar werden op basis van getuigenverklaringen opgepakt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: