maandag 8 september 2008

Van Koppen over de Appelschase babymoord

Vanavond was Professor Peter van Koppen in Netwerk naar aanleiding van zijn nieuw verschenen boek over de Appelschase babymoord.
Angelique van Eijden zat jarenlang onterecht in de gevangenis. Zo concluderen hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen en zijn dochter, psycholoog Vere van Koppen, in een boek over de zaak.
In september 1999 verdwijnt baby Risanne Tingen uit haar bed, terwijl haar ouders de hond uitlaten. Het meisje werd later, in de buurt van haar ouderlijk huis, dood gevonden in een greppel.
Van Koppen noemde ook nog de zaken die aangemeld zijn bij de Commissie evaluatie afgedane strafzaken:

  • De Appelschase babymoord: Angelique van Eijden werd in hoger beroep veroordeeld tot 8 jaar terwijl zij in eerste aanleg nog was vrijgesproken op grond van hetzelfde materiaal
  • De Enschedese ontuchtzaak: Vermeende ontucht in een sociaal zwak gezin in Enschede
  • De zaak Ina Post
  • De Drontense Bosmoord (ook bekend als de zaak Pim Overzier)
  • De Epense incestaffaire (Yolanda uit Epe)
  • Een moordzaak in een chinees restaurant (waar van Koppen om onderzoeksredenen even de plaats niet van wilde noemen) (Mogelijk de moord in Duiven in 1995 of die op Oma Mok (T. Mok-Cheung) in Breda, in 1993 (in het boek is het 'mevrouw Zhang'). Van Koppen laat het verhaal afspelen in Sittard). De zaak wordt heropend in 2012.
  • Julianadorper incestzaak: ca 15 jaar geleden beweerden 2 zusjes gemolesteerd te zijn door hun ouders. Volgens de omgeving waren de zussen aandachttreksters en was het allemaal niet waar. De rechter dacht er anders over en volgens goed gebruik is toen alleen de vader veroordeeld enkel en alleen op basis van wat de kinderen zeiden ("waarom zouden die liegen"). 
De aanmeldingsprocedure voor een zaak bij de commissie Posthumus gaat overigens veranderen: Vanaf volgend jaar kan alleen een advocaat nog een verzoek indienen. Nu kan iedereen dat nog


Zie ook: OM liegt zonder consequenties (Volkskrant)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: