maandag 8 september 2008

Klacht oorlogsmisdaden tegen Nederlandse Staat

Vandaag heeft advocaat Pulles een klacht tegen de Nederlandse staat ingediend in verband met het bloedbad in Rawagede, bij Jakarta, in 1947. Nederlandse militairen gingen hier volgens de VN als beesten tekeer toen zij de verzetsstrijder 'Lukas' in het dorp zochten. Toen deze er niet bleek te zijn. doodden zij 'voor straf' 483 mannen en jongens.

Hier is nooit iemand voor gestraft geweest.

Namend de weinige nabestaanden eist Pulles om financiele compensatie en excuses van de staat. Er wordt niet gevraagd om alsnog iemand te straffen. Het zou de Staat sieren als zij aansprakelijkheid aanvaard en de zaak schikt. Waarschijnlijk echter zullen ze de zaak rekken totdat ook de laatste nabestaanden dood zijn.

Eerder dit jaar nog wees de regering de zaak af. Van Baalen zei toen"Grosso Modo hebben onze jongens daar goed werk geleverd, wij blijven achter ze staan". Een gotspe. Goed werk geleverd? Dorpen uitgemoord. Ook al zouden daar overwegend goede dingen gedaan zijn (wat niet zo is) dan poetst dat het uitmoorden van een dorp niet uit. Nederland staat gewoonlijk als eerste klaar met opgeheven vingertje, maar kan zelf geen enkele kritiek velen.

Guus van Kouwenhoven wordt vervolgd (en vrijgesproken) omdat hij af zou weten van wapenleveranties, terwijl de Nederlandse regering een bewezen moordpartij onder het vloerkleed veegt. En dan nog wat durven zeggen over Milosevicz of Karadzic

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: