donderdag 11 september 2008

Horrorscenario bij moord op Edwina Pantoflet

Edwina Pantoflet
Robby E. (35) uit Amsterdam, die wordt verdacht van de moord op Edwina Pantoflet(27) uit Utrecht, heeft ook haar pleegmoeder (62) en een kennis (67) geprobeerd te vermoorden.

Het Openbaar Ministerie heeft daarom Robby E. aangeklaagd voor moord en twee pogingen daartoe.
Aan de moord op Edwina is een horrorscenario voorafgegaan, bleek vandaag (11-9-08) tijdens de eerste formele zitting.

Volgens het OM had E. op donderdagavond 5 juni Edwina en haar 3-jarig zoontje opgezocht, omdat hij geld nodig had. De twee kenden elkaar. In het huis van haar pleegmoeder aan de Utrechtse Merwedekade bedreigde hij de hoofdbewoonster en een kennis met een nepvuurwapen en bond beiden vast. Hij hield de neus en mond van de slachtoffers dicht, stopte een prop in de mond en plakte er tape over. Daarbij ging hij zo meedogenloos te werk dat hij volgens het OM de nek van de pleegmoeder wilde breken.
Hij dwong vervolgens Edwina en haar  zoontje geld te gaan halen bij diverse pinautomaten.
Met vierduizend euro op zak kwamen de twee terug aan de Merwedekade.

Toen Edwina naar buiten vluchtte werd ze in het bijzijn van haar zoontje vastgebonden op een stoel. Vervolgens stak hij haar met een mes in de hals en de keel en ging hij op haar hals staan. Daarna vluchtte hij zelf het huis uit.
De vastgebonden pleegmoeder wist uiteindelijk even voor middernacht alarm te slaan in de tuin van haar woning aan de Merwedekade.
E. werd kort daarna in de buurt aangehouden. Edwina bleek toen al te zijn overleden.

E. heeft volgens zijn advocaat Zumpolle grotendeels een bekentenis afgelegd over wat er die avond is gebeurd. Duidelijk is dat hij geldproblemen had, maar wat E. precies dreef tot zijn gruweldaad, is vooralsnog niet duidelijk. Hij wordt op dit moment onderzocht door gedragswetenschappers van het Pieter Baan Centrum.

De moord op Edwina vertoont opvallende gelijkenissen met een eerdere moord die hij pleegde op 6 juli 1999. Daarbij kwam Francina Korsten (72) in haar woning aan de Pahud de Mortangesdreef in Overvecht om het leven. Geldproblemen dreven hem ook hier om de vrouw te overvallen. In die tijd was hij dakloos en zwaar gokverslaafd. Hij bond oma Korsten vast in het toilet en beroofde haar van 800 gulden. Toen Korsten zei dat ze hem herkende, doodde hij haar door eerst met zijn voet haar keel dicht te drukken. Daarna legde hij een kleed over haar hoofd en stak haar meermalen met een mes in de keel.

E. werd veroordeeld tot tien jaar cel en kwam, na eenderde aftrek, in 2006 weer op vrije voeten. Dat E. opnieuw kon toeslaan, leidde tot groot onbegrip bij de nabestaanden van oma Korsten. Vooral omdat de rechters hem in hoger beroep geen tbs oplegden. Dat was in eerste aanleg wel gebeurd, maar gedragswetenschappers van het Pieter Baan Centrum vonden niet dat hij een stoornis had.
De inhoudelijke zitting is naar verwachting pas volgend jaar.

Update 13 februari 2009 Robby werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.
Update 15 oktober 2009 In hoger beroep droeg het Hof aan het PBC op om te reageren op uitspraken van andere psychiaters en psychologen om TBS te overwegen.
Update 3 februari 2010 Robby wordt in Hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar en TBS.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: