dinsdag 16 september 2008

Eis 16 jaar voor 'woonbootmoord'

De officier van justitie heeft dinsdag voor de rechtbank in Zwolle tegen beide verdachten in de zogenoemde woonbootmoordzaak zestien jaar cel geëist. Volgens de aanklager is bewezen dat zijn verantwoordelijk zijn voor de moord.

De beide zwagers, de 31-jarige Eddy H. en de 39-jarige Henk S. uit Vroomshoop, hebben volgens hem in de nacht van 14 op 15 maart 2007 de 53-jarige Jan Karsten op zijn woonboot in Zwolle van het leven beroofd hebben. De man werd met een mes en met een schroevendraaier 36 keer in zijn lichaam geraakt, bleek dinsdag tijdens de rechtszitting. „Hij is uiteindelijk doodgebloed”, aldus de officier.

De politie tastte aanvankelijk in het duister over het motief voor de moord. Het slachtoffer leidde een teruggetrokken bestaan, was niet rijk en had geen criminele achtergrond. „Juist dat onverwachte maakte de impact van zijn dood in Zwolle zo groot”, meende de aanklager. Er werden meerde verdachten opgepakt, van wie een zelfs werd overgevlogen uit Noord-Ierland.

Een tip van een bekende van de familie in maart dit jaar bracht de politie op het spoor van het duo. De vrouw van Henk S. zou circa vijftien jaar terug als kind zijn misbruikt door het latere slachtoffer. Dit vermoeden was er al, maar ze zou op de avond van de moord haar man details hebben verstrekt die hem woedend maakte. Ook Eddy H. zou 'ervaringen' met Karsten hebben gehad, aldus zijn advocaat. Volgens het Openbaar Ministerie reed het tweetal daarop naar de woonboot, braken in en overvielen Karsten in zijn slaapkamer. De beide wapens zijn later bij Dalfsen in de Vecht gegooid.

Beide verdachten hebben bekend naar Karsten te zijn gereden om hem 'een lesje te leren'. Ze hebben ook bekend op hem ingestoken te hebben. De raadslieden van het duo betwijfelen echter of er wel sprake was van voorbedachten rade.

Ik denk dat de advocaat zwak staat: Ze zijn er naar toe gegaan 'om hem een lesje te leren'. Ze hebben wapens meegenomen en 36 keer op hem ingestoken. Dat is nauwelijks te verklaren door in een opwelling doodslag te plegen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: