woensdag 6 augustus 2008

Karadzic wil Holbrooke, Albright en Goldstone laten getuigen

In een verzoekschrift van de voormalige Bosnisch-Servische president Kardzic aan de rechters van het joegoslavie tribunaal, dat vandaag door het tribunaal vandaag is gepubliceerd, eist Karadzic dat de voormalige Amerikaanse Balkan-bemiddelaar Richard Holbrooke voor het Joegoslavië-Tribunaal wordt gedaagd en onder ede wordt gehoord.

Ook de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright en voormalig hoofdaanklager Richard Goldstone van het tribunaal zouden zich moeten laten verhoren.

Karadzic wil op deze manier aan tonen dat de Amerikanen hem in 1996 immuniteit van strafvervolging hebben beloofd, in ruil voor zijn terugtrekking uit het openbare leven.

Zo wil Karadzic de vermeende illegaliteit van zijn proces voor het VN-hof aantonen. Een internationaal hof is echter in principe niet gebonden aan een immuniteitsbelofte door een staat.

Holbrooke heeft al herhaaldelijk ontkend dat hij een 'deal' heeft gesloten met Karadzic. Deze daarentegen heeft herhaaldelijk beweerd dat Goldstone over zo'n deal is benaderd. De Zuid-Afrikaan zou daarop met aftreden hebben gedreigd. Goldstone ontkent echter dat er contact met hem is geweest over zo'n akkoord.

Karadzic, die vorige week in handen van het tribunaal kwam, voert zijn verdediging zelf. Naast de brief die hij tijdens zijn eerste voorgeleiding aan rechter Orie wilde overhandigen, en het Holbrooke-verzoekschrift, heeft Karadzic inmiddels al twee andere verzoekschriften ingediend.

Daarin vraagt hij om informatie over zijn bevroren tegoeden en om kopieën van alle huiszoekingsbevelen die in zijn zaak zijn uitgevaardigd.

Ik ga er van uit dat het Hof zijn verzoek om horen van Albright, Holbrooke en Goldstone niet honoreert. Misschien wordt Karadzic ook verzelfmoord net als Milosevic

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: