donderdag 21 augustus 2008

Heldense kuilengraver al eerder verdacht

Johan van Lier, de 37-jarige man uit  Helden (Limburg) die gisteren is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het graven van valkuilen in de Heldense bossen, werd al eerder verdacht van een serie brandstichtingen.

In februari, april en juni werden in totaal drie valkuilen gevonden, met daarin een betonnen blok met metalen pinnen. Twee mensen raakten lichtgewond.
De verdachte werd woensdag opgepakt in zijn huis in Helden, waar ook huiszoeking is gedaan. Ook enkele gebouwen op een ander perceel dat zijn eigendom is, zijn doorzocht. Er zijn spullen meegenomen, maar de politie kan nog niet zeggen wat er is gevonden. Het gaat volgens de krant om de plaatselijke imker en ongediertebestrijder Johan van Lier.  Hij heeft een eenmanszaak en zou bekendstaan als een 'eenvoudige geest'.

De politie wil niet bekendmaken waarom de man verdacht is. Zijn 77-jarige vader zegt in de krant dat zijn zoon niets met de zaak te maken heeft. "Johan is opgepakt omdat hij en ik weten wie de daders zijn van die valkuilen. We zijn daar honderd procent zeker van. Maar we zeggen niet wie het zijn. We hebben geen zin in problemen. Dat zijn vrienden, maar ook mensen met wie je beter geen ruzie kunt krijgen. Ze wonen hier zo'n 25 kilometer vanaf, in Limburg. Meer zeg ik niet".

Johan werd in 2006 op heterdaad betrapt en veroordeeld voor een brandstichting in het dorpje Grashoek, waar hij toen woonde. Helden en omgeving werd in die tijd geteisterd door een pyromaan die 's nachts auto's, containers en tuinheggen in brand stak. Justitie heeft de verdachte echter alleen kunnen veroordelen voor die ene brand. Wel stopten de branden na zijn arrestatie. 

In juni werd een andere man opgepakt. Hij groef een kuil, maar die was niet bedoeld om mensen mee te verwonden. Ook bleek hij niets te maken te hebben met de valkuilen. Daarop werd hij vrijgelaten.

Inmiddels lijkt van Lier op internet forums ook jonge meisjes met ongewenste opmerkingen benaderd te hebben. 

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: