dinsdag 26 augustus 2008

Britse duikinstructeur vast in Honduras na dood van Nederlandse toeriste

Daniel Ross
daniel-ian-ross
De Britse duikinstructeur Daniel Ian Ross (30), is gearresteerd in Honduras nadat een van zijn studenten, de Nederlandse Mariska Mast (23),  onwel werd in zijn badkamer en later overleed.

Daniel Ross bracht een aantal dagen door in de beruchte gevangenis Coxen Hole op hetHondurese eiland Roatan voordat hij werd overgebracht naar het politiebureau als gevolg van ingrijpen van de Britse Ambassade.

Daniel Ross, die zowel de Britse als de Australische nationaliteit heeft, moet nog in staat van beschuldiging worden gesteld, maar, als buitenlander, wordt hij door Honduras beschouwd als een vlucht risico.

Dan Ross heeft de politie verteld dat Mariska Mast plotseling onwel werd in zijn badkamer rond 3 uur op afgelopen nadat zij uit drinken waren geweest. 

Nadat hij haar toestand 2 uur in de gaten had gehouden met de Koreaanse JinSoon Chen JiSoon Han, met wie hij de flat deelde, zag Ross dat haar ademhaling gestopt was, waarop hij onmiddelijk met reanimatie begon.
Volgens de Britse autoriteiten bracht Ross haar naar het ziekenhuis, maar omdat hij niet kon communiceren met de Spaanstalige artsen, die hem gebaarden weg te gaan, keerde hij terug naar zijn huis in het West-End district van het eiland.

Daar trof hij zijn huishoudster aan die bezig was de sporen van het ongeluk op te ruimen. Hij hielp haar daarmee, niet wetende dat Mariska Mast inmiddels was overleden en dat zij dus belangrijk bewijs verwijderden. Mat Harper, de Britse Honorary Consul op Roatan, zei dat hij Danie Ross elke dag bezocht met voedsel en lectuur.

Over Daniel Ross zei Mat Harper: “Hij is in redelijk goede toestand. Hij wordt vastgehouden omdat onder de Hondurese wet- hij in verband gebracht wordt met de dood van de vrouw.”
Hij voegde toe: “Hij wordt vastgehouden voor verhoor omdat de Hondurezen precies willen vaststellen wat er die nacht is gebeurd.”

De sectie die in het weekend werd uitgevoerd gaf geen duidelijkheid, maar het lot van Daniel Ross zal duidelijk worden bij een 2e hoorzitting, waar wordt besloten of hij in staat van beschuldiging wordt gesteld of dat hij wordt vrijgelaten. 

Daniel Ross, is geboren un Australië en heeft een Britse moeder en was op Roatan sinds maart. Hij gaf les aan de Britse Coconut Tree Divers duikschool, waar hij ook zelf zijn duikinstructeurscursus had voltooid.
Personeel van de duikschool was ontzet over Dan’s situatie en beschreven hem als een “fantastische vent”.
Een collega instructeur zei: “Het is erg moeilijk. In de duikwereld wordt ons geleerd hoe reanimatie en eerste hulp toetepassen. Dan heeft gedaan wat we allemaal zouden doen als het ons overkwam.”
Zie ook
Update: Na zijn vrijlating is Ross naar Australië vertrokken en wordt inmiddels gezocht door Interpol. Zijn huisgenote JiSoon is eind 2009 gearresteerd in Egypte en aan Honduras uitgeleverd. (en in oktober 2010 vrijgesproken)

Update 31 maart 2011: Er is opnieuw sectie gedaan op het lichaam van Mariska Mast waarvoor het lichaam eerder deze maand ge-exhumeerd is. De sectie is gedaan door de Belgische forensisch patholoog Werner Jacobs, verbonden aan de universiteit van Antwerpen. Daarbij is gebleken dat de eerste sectie in Honduras onvolledig is uitgevoerd. De bewering dat er van verwurging sprake is houdt geen stand. Wel werd al vrij snel een schedelfractuur ontdekt waarvan Jacobs zegt dat die niet van een eenvoudige val kan komen en die heel goed de dood zou kunnen verklaren. Verwondingen aan de hand en het gelaat zag hij als afweer verwondingen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: