vrijdag 11 juli 2008

Werkstraf voor agent na zware mishandeling

De rechtbank in arnhem acht bewezen dat een agent in het kader van een aanhouding zich heeft schuldig gemaakt aan zware mishandeling. Het verweerd dat zijn optreden in de gegeven omstandigheden noodzakelijk was is door de rechtbank verworpen. Veroordeling tot een werkstraf van 120 uur.

De agent heeft op 11 juni 2004 samen met een collega in Nijmegen een man aangehouden en daarbij zijn verlamde arm dusdanig overstrekt dat deze brak.

Wat nauwelijks voorkomt bij een gewone verdachte is dat officier en advocaat het bijna helemaal met elkaar eens zijn. Klaarblijkelijk moest de agent - in tegenstelling tot het slachtoffer- met fluwelen handschoenen aangepakt worden.

Het standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie vindt dat er weliswaar sprake is van zwaar lichamelijk letsel, maar dat niet bewezen kan worden dat dit door verdachte is toegebracht. Voorts vindt de officier van justitie dat, voor zover wel bewezen kan worden geacht dat het zwaar lichamelijk letsel door verdachte is toegebracht, niet kan worden bewezen dat verdachte dit opzettelijk heeft gedaan.

Dat het geweld onnodig is, zoals ten lastte wordt gelegd kan volgens de officier van justitie evenmin bewezen worden verklaard.

Verweer van de advocaat
De raadsman van verdachte vond dat verdachte vrijgesproken moet worden van omdat er geen sprake is van zwaar lichamelijk letsel. Voorts  betoogde de advocaat dat als er wel sprake is van zwaar lichamelijk letsel niet kan worden bewezen dat dit is ontstaan door toedoen van verdachte en dat voorts het opzet op het toebrengen van dit letsel evenmin is te bewijzen omdat het opzet van verdachte uitsluitend was het in bedwang krijgen van het slachtoffer.

De rechtbank verwierp het standpunt van de OvJ en de advocaat en vond dat er wel zware mishandeling bewezen was.

Hoewel de rechter vond dat voor zulk een vergrijp gewoonlijk enkele maanden celstraf  opgelegd moet worden, veroordeelde hij de agent tot 120 uur taakstraf en betalen van een schadevergoeding van 2000 Euro.

 

En weer lijkt het erop dat een agent er mee weg komt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: