dinsdag 1 juli 2008

Verplicht DNA onderzoek

Het CDA wil dat buurtbewoners en omstanders na een moord moeten worden verplicht mee te werken aan grootschalige DNA-onderzoeken. Eerder pleitte Hirsch Ballin al voor meer DNA-onderzoek.
De regeringspartij wil af van de 'vrijblijvendheid' bij dna-onderzoeken, Mensen die weigeren, kunnen een boete krijgen en zouden extra in de gaten worden gehouden. Het CDA dringt woensdag bij minister Hirsch Ballin (Justitie) aan om een hardere aanpak van weigeraars.

Het CDA stelt dat iedereen die niet meewerkt tot de belangrijkste verdachten moet worden gerekend. "Iedereen vindt het een burgerplicht, behalve de mensen die wat te verbergen hebben," stelt CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma. "Principiële bezwaren mogen geen rol spelen bij onderzoek naar moord, doodslag of verkrachting." van Haersma Buma geeft hiermee dus impliciet toe dat dus er dus ook mensen zijn die niets te verbergen hebben en toch niet mee willen werken.

De partij haalt verschillende grote moordzaken aan die pas na jaren zijn opgelost, terwijl dat met DNA sneller had kunnen gebeuren. "Denk bijvoorbeeld aan de zaak Marianne Vaatstra of aan de Schiedammer Parkmoord", aldus Van Haersma Buma.
"DNA-afname is een heel kleine inbreuk op de privacy, met een heel grote kans op het oplossen van misdrijven." Aldus Buma

Het is raar dat juist deze zaken genoemd worden, bij de Schiedammer parkmoord was het juist justitie, OvJ Bernadette Edelhauser, die het DNA verborgen hield en daarmee de onschuld van Kees B. negeerde en bij de zaak Vaatstra was het juist justitie die een verzoek om grootschalig DNA tegenhield. In de Puttense moordzaak is 'wél bij buurtbewoners DNA afgenomen maar daar is toen willekurig ergens een grens getrokken waardoor verdachte Ronald Pieper destijds geen DNA af hoefde te geven.

Het CDA wil ook de mogelijkheden verruimen om DNA af te nemen van verdachten. Nu kan dat alleen als het 'in het belang van het onderzoek' is, maar wat het CDA betreft, wordt er voortaan standaard DNA afgenomen van verdachten. (ook dus als het NIET in het belang is van het onderzoek?)

Zie ook: de Telegraaf.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: