dinsdag 1 juli 2008

Politie Brussel valt Conrad Hotel binnen ivm slavernij personeel door prinselijke familie uit Verenigde Arabische Emiraten

Het Belgische 'Arbeidsauditoraat' (de tegenhanger van de nederlandse arbeidsinspectie) heeft vanmorgen samen met tientallen agenten controles uitgevoerd in het Brusselse hotel Conrad, aan de Louisalaan, in het kader van een dossier rond mensenhandel. Dat is vernomen bij het Arbeidsauditoraat.

Het gaat om een onderzoek naar mogelijke economische exploitatie van personeelsleden die werken voor een voor een sjeik uit de Verenigde Arabische Emiraten die in het hotel verblijft. Het hotel verleent zijn volle medewerking aan het onderzoek, zegt het Arbeidsauditoraat.
Twee bedienden hadden bij een eerder politieverhoor verklaard dat ze beperkt werden in hun bewegingsvrijheid en dat de sjeik hun paspoort had afgenomen. De man zou in totaal een twintigtal mensen tewerkstellen, onder meer huispersoneel, koks en lijfwachten.
Een van de betrokken personeelsleden heeft contact opgenomen met Ecolo-parlementslid Fouad Lahssaini. Volgens hem gaat het om de familie van een overleden emir van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).
De weduwe van de emir, haar vier dochters en hun gevolg hebben de volledige vierde verdieping van het hotel afgehuurd voor een jaar. Hun personeel zou onder meer afkomstig zijn uit de Filipijnen, Marokko, India, Egypte, Turkije, Irak en Syrië.
Op dinsdag 24 juni hadden vier Filipijnse vrouwen geprobeerd om te ontsnappen, maar drie van hen waren door veiligheidspersoneel van de familie gevat. De vrouw die wel kon vluchten, werd vrijdag verhoord, evenals een vrouw die twee maanden geleden ontslag had genomen. De familie zou de andere drie werkneemsters vrijdag hebben ontslagen. Eén van hen werd op Brussels Airport onderschept door de politie en verhoord in het kader van dit dossier. Ze is bereid mee te werken aan het dossier. De twee anderen zouden al gerepatrieerd zijn.

Vijftien personeelsleden van de familie zijn meegenomen voor verhoor. Ze zouden, afhankelijk van hun verklaringen, het statuut van slachtoffer van mensenhandel kunnen krijgen, stelt het Arbeidsauditoraat.
Volgens Ecolo-parlementslid Lahssaini was de ambassadeur van de VAE dinsdag in het hotel aanwezig. De prinselijk familie is tot nog toe door de politie ongemoeid gelaten.

Het betreft Hamda, de weduwe van de steenrijke sjeik Mohammed Bin Khalid Al Nahyan. Zij woont er al bijna een jaar samen met de vier prinsessen Shaima, Myriam, Maessa en Rawda. Omdat ze geen pottenkijkers willen, betalen ze er al die tijd voor de hele vierde verdieping: goed voor 53 kamers.

Zelf slaapt weduwe Hamda in de koninklijke suite. Kostprijs per nacht: 4.500 euro. Zij en haar dochters zijn het gewend de lakens uit te delen. Aan personeel geen gebrek: er waren veertien dienstmeisjes en drie lijfwachten aanwezig. Een greep uit de landen van herkomst: Filipijnen, Marokko, India, Egypte, Turkije, Irak en Syrië. Vooral de dienstmeisjes werden uitgebuit. Terwijl moeder Hamda, de prinsessen en hun kinderen in de mooiste kamers woonden, moesten de dienstmeisjes op de gang slapen. Nochtans stonden veel betaalde kamers intussen gewoon leeg. Maar dat was voor eventueel bezoek.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: