donderdag 31 juli 2008

Karadzic voorgeleid

karadzic5Radovan Karadzic is vandaag om 4 uur verschenen in de rechtszaal voor zijn voorgeleiding aan het Joegoslavië-Tribunaal.

Karadzic gaf via vertalers de rechters antwoord op de eerste procedurele vragen. Meestal een eenvoudig 'da'. Hij lichtte toe dat hij bewust geen advocaat bij zich heeft. Hij zei een onzichtbare adviseur te hebben, maar wel zijn eigen verdediging te willen voeren

Karadzic draagt een donker pak en stropdas tijdens zijn voorgeleiding. Hij is duidelijk ouder geworden en ogenschijnlijk rustig; er kon zelfs een bescheiden lachje af.

Hij zag af van het voorlezen van de aanklacht. Nieuw voor de rechter was ook dat de aanklager de aanklacht aan het herzien was. Er werd een nieuwe datum gezet voor 29 augustus. Bij het veranderen van de aanklacht - waar de rechtbank akkoord mee moet gaan- zou voor nieuwe punten meer tijd worden gegund.

Na het afhandelen van de formaliteiten wees Karadzic op onregelmatigheden tijdens zijn gevangenneming en verwees naar een afspraak met Richard Holbrooke aan de vooravond van de Dayton akkoord dat hij zich uit het openbare leven terug wilde trekken. Opvallend genoeg viel toen plots de vertaling weg en werd hij snel onderbroken. Karadzic zei dat hij zich in 1995-96 al had willen verantwoorden in Den Haag, maar dat men hem wilde liquideren vanwege de afspraak met Holbrooke.(overigens is Bosnië hun copie van het vredesakkoord kwijt, algemeen wordt gedacht dat Karadzic het in zijn bezit heeft.)

Hij werd hierbij opnieuw verschillende malen procedureel onderbroken door rechter Alphonse Orie. Toen Karadzic een document aan de griffie wilde overhandigen betreffende de onregelmatigheden en het levensgevaar waarin hij zei te verkeren, werd dit niet geaccepteerd. Vreemd genoeg echter vertelde de rechter hem toen dat zorgen om zijn veiligheid schriftelijk bij de griffie ingediend moesten worden, iets wat Karadzic toch juist had willen doen. Karadzic wilde weten of de lange hand van Holbrook, die hem zou willen liquideren, tot in de gevangenis reikte.

Nieuwe zitting: Vrijdag 29 augustus 14.15

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: