dinsdag 1 juli 2008

Justitie wil af van taakstraf voor zedendelicten

Het komt nog te vaak voor dat daders van ernstige zedendelicten, zoals verkrachting, wegkomen met alleen een taakstraf komt. Om daar verandering in te brengen geeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie het Openbaar Ministerie de opdracht de eisen tegen verdachten aan te passen.

Dat schrijft hij 1 juli in een brief aan de Tweede Kamer. Officieren van justitie mogen dan in principe geen taakstraf meer eisen tegen verdachten van verkrachting, maar moeten gevangenisstraf eisen.
In de zogenoemde Aanwijzing Taakstraffen staat nu al dat de alternatieve straf alleen in uitzonderingsgevallen mag worden geëist en opgelegd.

Onderzoek van het OM en de Raad voor de Rechtspraak wijst echter uit dat het niet bij die uitzonderingen blijft. De aanscherping van de regels betekent dat het OM alleen in geval van minder ernstige gevallen, bijvoorbeeld een opgedrongen tongzoen, wat ook als verkrachting wordt gezien, een taakstraf mag eisen. De minister laat nog onderzoeken of ook de wet op dit punt moet worden aangepast.

Vraag is of politieagenten die volgens de officier van justitie een misdrijf begfaan hebben waarvoor gevangenisstraf op zijn plaats is dan toch nog steeds wegkomen met taakstraf.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: