dinsdag 15 juli 2008

Jaco G. vrijgesproken van moord op Tamara Wolvers

Jaco G. (39), uit Alphen aan de Rijn is dinsdag 15-7-08 vrijgesproken van de moord op de Alphense Tamara Wolvers (28). De rechtbank stelt dat het DNA-materiaal niet uitsluit dat de ex-oom van Tamara de moord heeft gepleegd. Maar overtuigend bewijs is er echter niet.

Rechter Poustochkine veegde gisteren in Den Haag namens de rechtbank de voornaamste bewijzen tegen G. één voor één van tafel. De rechtbank vindt niet dat alle aangetroffen sporen tesamen het bewijs sterker maken maar beoordeelt deze onafhankelijk van elkaar. Zo zijn aangetroffen sporen op de badjas die Tamara aanhad tijdens de moord op 12 juli 2006 niet sterk genoeg om hem als dader aan te wijzen.

Datzelfde geldt voor sporen die onder de nagels van het slachtoffer zijn aangetroffen en sporen op de tie-wrap om haar keel en de plastic tas om haar hoofd. Ook de haren die op het lichaam van Tamara lagen en de slippersporen zijn voor de rechtbank niet overtuigend genoeg. Bovendien zien de rechters geen reden waarom de ex-oom van Tamara de moord gepleegd zou hebben. Dat hij al over moord praatte voordat duidelijk werd dat hiervan sprake was, roept volgens de rechtbank ’vragen op’ maar kan niet als bewijs worden gezien.

Met de vrijspraak voor G. lijkt het zwijgen van deze enige verdachte in de moordzaak succesvol. De rechtbank weigert mee te gaan in conclusies van het politierapport en van de officier van justitie. Rechter Poustochkine wijst er bovendien op dat rechercheurs tijdens het onderzoek ten onrechte tegen G. gezegd hebben dat alle gevonden sporen naar hem wezen. Eerder sprak de rechter al over een ’niet gebruikelijk’ rapport van de verhoren, verwijzend naar manier van opstellen. De rechtbank is van mening dat de moord door iemand anders dan G. gepleegd kan zijn.

Daarom wordt Jaco G. op vrije voeten gesteld. De persrechter heeft verklaard: “Er waren sterke aanwijzingen richting de verdachte, maar nog te weinig om boven twijfel vast te stellen dat de verdachte eenduidig als dader is aan te wijzen.” De aanklager laat weten in hoger beroep te zullen gaan.

De persofficier van justitie reageert teleurgesteld op de uitspraak. “Maar we hebben er vertrouwen in dat het beschikbare materiaal alsnog tot een veroordeling zal leiden.” Berry Wolvers, vader van Tamara: “Ik heb een gevoel van verslagenheid. Alsof alles onder je wegzakt. Net als 12 juli 2006, de dag dat Tamara werd vermoord.”

Districtschef Jaco van Hoorn van de politie Rijn- en Veenstreek wil niet reageren op de uitspraak, vanwege eventueel hoger beroep in de zaak. Officier van justitie Schuijer zegt resoluut ’ja’ op de vraag of dit hoger beroep ook daadwerkelijk volgt. Burgemeester Schoof zegt: “Ik had de nabestaanden een uitspraak gegund, zodat ze weten wie dit gedaan heeft. Ik hoop dat iedereen zijn verstand erbij houdt, ondanks dat dit allemaal heel emotioneel is.”

Update: Dat hoger beroep dient inmiddels, er zou nieuw bewijs zijn.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: