donderdag 31 juli 2008

Incestzaak Zwartewaal mogelijk heropend

De zaak tegen een in 2000 voor incest veroordeelde 62-jarige Zwartewaler wordt mogelijk heropend. Het openbaar ministerie wacht op een advies van de commissie Posthumus II, die afgesloten rechtszaken onderzoekt.

De raadsman van de veroordeelde, mr. Robbert Baumgardt, is verheugd met het rapport dat rechtspsycholoog Peter van Koppen naar de commissie heeft gestuurd. Daarin staan welke fouten politie, openbaar ministerie en rechtbank volgens hem maakten.

Volgens Baumgardt is de verklaring die de stiefdochter van de man aflegde en waarop de Rotterdamse rechtbank de man veroordeelde, ongeloofwaardig. „Het meisje stelde vanaf haar vierde elke zondagochtend door haar stiefvader te zijn verkracht in de ouderlijke slaapkamer, terwijl haar moeder beneden koffie zette. Daarna ontbeet het gezin op dat bed, de vader naakt. De rest van de familie had dit nooit door.’’

Een arts verklaarde dat het maagdenvlies van het meisje nog intact was, waarna het gerechtshof de man in 2001 vrijpleitte van verkrachting. De veroordeling voor ontucht bleef echter staan. De man kreeg twee jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Baumgardt: „Er was alleen een belastende verklaring van het meisje, waar tegenover staat dat haar maagdenvlies nog intact was.’’ Komt nog bij dat de verklaringen van de verkrachting vals bleken. Daarop had de politie de hele verklaring van de stiefdochter in twijfel moeten trekken.

Van Koppen, die eerder fouten in de Schiedammer Parkmoord aankaartte, mist verklaringen van broertjes en zusjes. Baumgardt: „Zij zouden wel zijn gehoord, maar er ontbreken verslagen. Maar de verhouding tussen mijn cliënt en het gezin was zo verstoord, dat je je kunt afvragen of dat betrouwbare informatie was.’’ Volgens hem zouden ontlastende verklaringen er niet toe hebben gedaan. ,,De rechter was erg gefocust op de verklaring van een zusje, die wel in het dossier zat. Zij zag in een droom een man in de slaapkamer die zij met haar zus deelde.’’

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: