woensdag 9 juli 2008

Harde aanpak werkt vaak negatief

Een hardere aanpak en zwaardere straffen hebben lang niet altijd het gewenste effect: het terugdringen van criminaliteit.

Integendeel, een aantal veiligheidsmaatregelen van het programma Naar een veiliger samenleving van het kabinet-Balkenende in 2002 werkt averechts, concluderen onderzoekers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een woensdag verschenen rapport.

Zo leidt een verblijf van een criminele jongere in heropvoedingskampen als Glen Mills en Den Engh vaak tot ongewenste resultaten.

Heropvoeding van jongeren via disciplinering en groepsdruk verhogen de kans dat jongeren opnieuw de fout ingaan bij terugkeer in de samenleving, zo stellen de onderzoekers.

Criminele jongeren die niet worden opgesloten maar een ambulant resocialisatieprogramma volgen, blijven vaker op het rechte pad dan jongeren die achter slot en grendel worden gezet.

Het verdient aanbeveling, aldus het SCP, de verschillende leefdomeinen van jongeren, zoals gezin, school en de straat, bij hun resocialisatie te betrekken.

Meer in het algemeen leiden lange gevangenisstraffen niet tot minder recidive en soms zelfs tot meer, schrijven de onderzoekers. Een lange celstraf heeft alleen zin als die tijd wordt benut voor een voorbereiding op terugkeer in de maatschappij.

Nazorg is daarbij eveneens van groot belang. Ook bij elektronisch huisarrest geldt dat de kans op recidive alleen wordt teruggedrongen als er naast controle ook aandacht is voor maatschappelijke ondersteuning.

De onderzoekers pleiten ervoor veroorzakers van overlast, plegers van relatief lichte vergrijpen en minderjarigen vaker buiten het strafrecht om aan te pakken. Een strafblad stigmatiseert en kan de drempel verlagen om opnieuw een misdrijf te plegen.

Gericht politietoezicht helpt onveiligheidsgevoelens en criminaliteit te verminderen, aldus het rapport. Mensen voelen zich veiliger wanneer er zichtbaar politie aanwezig is.

Toezicht in het openbaar vervoer en in de horeca hebben een zelfde effect. Cameratoezicht heeft dat niet.

Het kan wel ondersteuning bieden, maar het effect van camera's op criminaliteit en overlast is in slechts een beperkt aantal studies aangetoond, aldus de onderzoekers.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: