maandag 14 juli 2008

Boete en taakstraf voor mishandelende agenten

Drie agenten die vorig jaar betrokken waren bij de rellen in Pijnacker moesten zich vandaag voor de rechter verantwoorden. Twee moeten van het OM een boete van 500 euro betalen en tegen een werd een taakstraf van 140 uur geëist.

Het drietal werd in 2006 ingezet nadat een Oranjefeest in de Zuid-Hollandse plaats uit de hand was gelopen. Het Openbaar Ministerie vervolgt de agenten voor mishandeling en machtsmisbruik.

De 35-jarige hondenbrigadier Daniel S. hoorde de hoogste straf tegen zich eisen. Voor het mishandelen van drie personen wil het OM hem een werkstraf van 140 uur, waarvan zeventig uur voorwaardelijk, uit laten voeren.

Tegen twee andere agenten, een hoofdagent en een lid van de Mobiele Eenheid (ME), eiste het OM een boete van 500 euro.

De hoofdagent, de 53-jarige Anne Z., hoorde daarnaast een voorwaardelijke werkkstraf van veertig uur tegen zich eisen.

In de nacht van 6 op 7 mei 2006 liep een jaarlijks feest in het Zuid-Hollandse Pijnacker uit de hand. Nadat er onder de 2500 bezoekers vechtpartijen uitbraken, besloot de organisatie het Oranjefeest vroegtijdig te beëindigen.

Beveiligers hadden de situatie niet meer onder controle en riepen de ME op. Toen agenten een van de relschoppers in de boeien sloegen, richtte de boze massa zich tegen de politie.

"Na de arrestatie ontstond een grote vechtpartij", vertelde S. de Haagse rechtbank maandag. "Collega's zaten in het nauw, ze werden door honderden mensen aangevallen."

S., hondenbrigadier van het korps Haaglanden, verbaasde zich over de standvastigheid van de relschoppers. "Ze wilden maar niet weg gaan. Normaal is een waarschuwing of dreigen met het inzetten van de hond genoeg, maar nu wilde men het gevecht echt aangaan."

S. en zijn partner Z. voelden zich tijdens een worsteling zo bedreigd dat ze vreesden voor hun leven en naar hun dienstwapens wilden grijpen.

S.: "Ik lag op de grond en werd geschopt en geslagen, ook schopten ze mijn hond. Ik kon me alleen nog maar verdedigen." De agenten trokken hun wapens niet, omdat het risico een onschuldige omstander te raken volgens hen te groot was.

Justitie vindt dat de drie mannen met het door hen gebruikte geweld de grenzen overschreden. Volgens het OM vonden er arrestaties plaats voor kleine vergrijpen en werd grof geweld gebruikt tegen feestgangers die alleen hun fiets wilden halen.

Zo zou S. zijn hond meerdere malen hebben laten bijten, terwijl dat niet nodig zou zijn geweest. Ook trok het drietal hun wapenstok te makkelijk en zouden ze meerdere slachtoffers zonder aanleiding geslagen hebben.

Collega-agenten die de drie te werk zagen gaan, verklaarden later tegenover de Rijksrecherche dat ook zij het geweld disproportioneel vonden.

"Andere agenten noemden het gebruikte geweld schokkend en maanden de mannen tot stoppen", aldus de officier van justitie.

Een van de slachtoffers van het buitensporige geweld was de 14-jarige Nick. Terwijl hij met zijn ouders en een paar vrienden naar huis fietste, trof hij een groep ME'ers.

Een van hen was de 39-jarige Robert H. H. sloeg de tiener met zijn wapenstok in de maag, omdat Nick volgens H. de linie van ME'ers wilde doorbreken.

Meerdere getuigen verklaarden echter dat een dergelijke linie niet herkenbaar was. Als het aan het OM ligt, moet H. de jongen vijfhonderd euro smartengeld betalen.

Oorspronkelijk wilde het OM vier agenten vervolgen na de rellen in Pijnacker. Een van hen ging akkoord met een transactievoorstel en trof zo een schikking met het OM en hoefde niet voor de rechtbank te verschijnen. Ook H. werd een transactievoorstel geboden, maar hij weigerde.

Goed dat deze agenten vervolgd worden maar de straffen zijn natuurlijk geen vergelijk met wat een normale burger bij mishandeling tegen zich hoort eisen.

Bij de uitspraak werd maar een agent veroordeeld tot een boete van 750 Euro.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: