dinsdag 15 juli 2008

20 jaar in hoger beroep voor Lobbymoord op Angela Pico

Kremling S. (43) uit Zoetermeer moet twintig jaar de cel in voor het doodschieten van zijn ex-vriendin in een hotel in 2006. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde dinsdag dat de man, Kremling S. schuldig is aan moord en poging tot moord en sprak van 'gruwelijk handelen'. De rechtbank in Den Haag had hem in november 2006 tot 25 jaar cel veroordeeld, waarna de man beroep aantekende. Het Openbaar Ministerie had levenslang geëist.

De verdachte sprak op 12 maart 2006 met zijn 32-jarige vriendin Angela Pico af in een hotellobby in Zoetermeer. Hij dwong zijn ex, met wie hij twee kinderen had, onder dreiging van een vuurwapen op haar knieën en schoot haar ondanks smeekbedes door het hoofd. Ook schoot hij haar stiefvader even later in zijn onderrug, met ernstig letsel als gevolg. Volgens het hof was in beide gevallen sprake van een bewuste poging tot moord. Onder de ogen van veel getuigen die in de lobby aanwezig waren.

De uitspraak leidde tot grote consternatie bij familieleden van het slachtoffer. Zij waren erg geschokt door de lagere strafmaat. Een aantal van hen begon uit protest te schreeuwen. De rechter zei wel dat de dader de familie van het slachtoffer 'onmetelijk verdriet' heeft bezorgd.

Het hof vond weliswaar dat de man de maatschappij en de nabestaanden van het slachtoffer ernstige schade heeft berokkend, maar vond een levenslage celstraf te ver gaan. Dit is een uiterst middel, stelt het hof, waardoor de man geen uitzicht meer zou hebben op terugkeer in de maatschappij. De rechters achten de kans op herhaling niet groot.

De man was overigens de eerste in Nederland die 25 jaar celstraf kreeg opgelegd van een rechtbank. Daarvoor kon maximaal twintig jaar of levenslag worden opgelegd.
Ten tijde van zijn daad was de man op proefverlof, terwijl hij een celstraf van twee jaar uitdiende. Hij heeft daarna ook nog een medegevangene in de gevangenis in Almelo mishandeld. Ook dat is meegewogen in de straf, evenals het feit dat de man eerder was veroordeeld voor een poging tot doodslag. De verdachte ontkent dat hij schuldig is.

Een onbegrijpelijk vonnis. Weliswaar kan ik een eind meegaan in de beslissing géén levenslang op te leggen maar het blijft duister waarom het hof vond dat de eerder gegeven 25 jaar teveel  zou zijn, zeker als je zoals het hof zegt te doen de mishandeling, het plegen tijdens een proefverlof en de eerdere veroordeling voor doodslag meeweegt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: