woensdag 25 juni 2008

OM eist 3,5 jaar voor dood na GHB gebruik

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft woensdag 25 juni 2008 3,5 jaar celstraf geëist wegens dood door schuld na toediening van de vloeibare drug GHB aan Tim Benningshof.

Deze destijds 21-jarige Rotterdammer stierf in juni 2006, nadat volgens het OM zijn beste vriend en een vriendin hem het narcosemiddel hadden verstrekt. Vervolgens verstopten zij, onder invloed van drank en drugs, het slachtoffer in een natuurgebied bij Oostvoorne.

Guiseppe F. ging later nog terug om zijn vriend van zijn kleren en persoonlijke bezittingen te ontdoen en hem te begraven. Zo wilden ze alle sporen uitwissen.

Met de auto waarin Tim in de kofferbak had gelegen, haalde hij later die dag diens moeder op. Maar hij vertelde haar niet wat er met haar vermiste zoon was gebeurd. Hij zweeg bijna vijf maanden. "Waar haalt hij het lef vandaan. Hij at die dag zelfs nog mee. Ik voel me bedrogen en gekwetst. Guiseppe was bij ons kind aan huis", verklaarde de moeder in de rechtbank.

Pas in oktober werd het lichaam van Benningshof gevonden. Alle aandacht in de media, een website, posters en flyers hadden niets opgeleverd. Via een tip werd de politie op het spoor van de Rotterdammers gezet. F. bekende en wees de plek aan waar hij zijn vriend had begraven.

Volgens het OM hadden de 26-jarige Guiseppe en de 43-jarige Sandra V. direct nadat Tim 'out' ging een ambulance moeten bellen. Misschien was het slachtoffer wel in coma geraakt en hadden hulpverleners hem nog kunnen redden, vroeg de officier van justitie zich openlijk af. De verdachten gaven elkaar de schuld waarom ze die fatale nacht het alarmnummer 112 niet hadden gebeld. Ze waren volgens de verdediging bang en in paniek. Bovendien lag in de woning van V. drugs. De moeder en oma dealden in cocaïne, xtc en GHB. Zij zei zich woensdag overigens niet verantwoordelijk te voelen over Tim's overlijden. "Het was een ongelukkige samenloop van omstandigheden."

Me dunkt dat dood door schuld hier een beetje gechargeerd is. 3 mensen namen drugs, een ging er dood, daar hadden de anderen niets mee te maken. Het staat niet vast dat zij Tim nog hadden kunnen redden door 112 te bellen. Bovendien sliepen toen beide verdachten hun roes uit. Bovendien wordt dood door schuld bestraft met maximaal 9 maanden (artikel 307 WvSr). De emotie van de moeder kan ik me goed voorstellen, dat is nu eenmaal het gevolg van het verduisteren van een stoffelijk overschot, maar dat is dan ook waar je twee jaar voor kunt krijgen.

Wat de OvJ wél kan eisen is 2 jaar voor het verdonkeremanen van een lijk. De maximale straf kan dan zijn niet 2 jaar + 9 maanden, maar 2 jaar +1/3x 2 jaar = 32 maanden (2 jaar+8 maanden)(artikel 57 Sr). (En daarop is dan natuurlijk uiteindelijk bij het zitten weer de 1/3e strafkorting van toepassing.)

De rechtbank doet op 9 juli uitspraak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: