dinsdag 24 juni 2008

Komt Thomas Lubanga Vrij?

Thomas Lubanga DyiloVandaag begint om 14.00 uur een hoorzitting van het internationaal gerechtshof over de vraag of Thomas Lubanga moet worden vrijgelaten.

Thomas Lubanga Dyilo is de oprichter van de "Unie van Congolese Patriotten" en rebellenleger in Congo (DRC) dat zich o.a. schuldig gemaakt zou hebben aan moordpartijen, verkrachtingen en geweldadige ronseling van kindsoldaten.

Lubanga werd op 17 maart 2006 in Congo gearresteerd op verzoek van de aanklager en in staat van beschuldiging gesteld voor Oorlogsmisdaden en het ronselen van soldaten onder 15 jaar en het inzetten van hen tijdens gevechten in Ituri in 2002 en 2003. Het zou vooral gaan om en stammenstrijd tussen de Hema's en de Lendu's. Lubanga is een Hema.

Zijn proces zou aanvankelijk gisteren, 23 juni gestart zijn, maar dit werd 16 juni uitgesteld. In plaats daarvan zal nu de hoorzitting over zijn vrijlating plaats vinden.

Essentie hierbij is of zijn rechten als verdachte geschonden zijn. De openbare aanklager -Luis Moreno Ocampo- heeft namelijk ca. 200 geheime stukken aan het dossier toegevoegd waarin de verdediging geen inzage heeft. De rechters stelden het proces vorige week voor onbepaalde tijd uit toen de aanklagers weigerden de verdediging inzage te geven in honderden bewijsstukken. Zij zeggen de documenten van de Verenigde Naties en andere in Congo opererende organisaties te hebben gekregen onder beding van geheimhouding, omdat de organisaties vrezen dat anders hun medewerkers in gevaar komen.
Weliswaar heeft de aanklager de mogelijkheid om processtukken geheim te houden, maar de rechters vinden dat de aanklager daar te ruim gebruik van heeft gemaakt. Het kan immers zijn dat er ook ontlastend materiaal in deze stukken staat.

De kans wordt groot geacht dat Lubanga hierdoor wordt vrijgelaten.

De gevolgen voor het Hof zullen hoe dan ook groot zijn: wordt Lubanga niet vrijgelaten, dan zullen critici van het hof zeggen dat het een kangaroo court is met slechts één doel: het veroordelen van politieke tegenstanders. Als hij wordt vrijgelaten zal dat de geloofwaardigheid van het Hof ook niet ten goede komen en zal de neiging om samen te werken met het Hof sterk afnemen.

Bij de slachtoffers in Congo heerst ,,diepe teleurstelling',' zo melden mensenrechtenorganisaties. Bij de Hema's, de stam waartoe Thomas Lubanga behoort, leeft daarentegen de hoop dat hun held gauw weer naar huis mag. Zij zeiden tegen het Institute for War and Peace Reporting (IWPR) dat Lubanga hun redder was. ,,Wij renden om ons leven met baby's in onze armen'', aldus een vrouw. ,,Thomas kwam ons redden.''

Als leek in het internationaal recht verbaas ik me over de gang van zaken. De situatie lijkt oplosbaar door óf de geheime documenten uit het dossier te verwijderen, óf de verdediging inzage te geven in die documenten.
Als leek kan ik niet anders dan het gebruik van geheime stukken ten sterkste veroordelen.

De rechtszaak is te volgen vanaf 2 uur op een website van het hof. Mogelijk is er een half uur vertraging in de videobeelden.

Zie ook:


Netwerk over Lubanga
----------

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: