zaterdag 21 juni 2008

Acteurs A Sa Go nog veertien dagen in de cel

De zeven leden van het toneelgezelschap A Sa Go, die woensdag zijn aangehouden op Schiphol, zijn gisteren voorgeleid bij de rechter-commissaris in Haarlem. De vier acteurs en drie andere personen, die verdacht worden van poging tot cocaïne smokkel, worden nog veertien dagen vastgehouden.

Procureur-generaal van Suriname, Subhaas Punwasi, bevestigt de aanhouding van A Sa Go door de Koninklijke Marechaussee. Wel wil hij geen namen doorgeven van de zeven personen die zijn aangehouden. De drugsmokkel door culturele groepen noemt Punwasi een nieuwe methode die drughandelaren gebruiken, nu het JAP-team de oude methoden ontdekt heeft en onder controle heeft.

Het hele nationale culturele gebeuren wordt getroffen door de recente arrestaties van Surinaamse culturele groepen in Nederland. Dit zegt Stanley Sidoel, directeur Cultuur van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. Het imago van Surinaamse culturen staat onder druk, evenals de culturele banden met Nederland.

Door sommigen wordt misbruik gemaakt van de Nederlandse gastvrijheid. Vooral de uitwisseling van groepen en experts zou uiteindelijk het kind van de rekening kunnen worden. ‘Dat is niet wat we nodig hebben’, zegt Sidoel. De recente arrestatie van de vier leden van de populaire toneelgroep A Sa Go heeft het er niet beter op gemaakt. Het is reeds de vierde keer dit jaar dat een culturele groep aangehouden wordt op Schiphol.

‘Je voelt je er als directoraat Cultuur ongemakkelijk bij, omdat zoveel mogelijk culturele uitwisseling gestimuleerd wordt’, aldus Sidoel. Dit dient alleen maar om de Surinaamse cultuurdragers een hart onder de riem te steken. De arrestatie is des te pijnlijker, daar A Sa Go in zijn stukken vaker waarschuwingen heeft verwerkt tegen drugsgebruik en drugssmokkel.

De politievoorlichting blijft vooralsnog op de vlakte over de aanhouding van leden van toneelgroep A Sa Go. Eerder werden ook al leden van muziekgroepen aangehouden in verband met drugssmokkel naar Nederland.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: