donderdag 26 juni 2008

Aanpakken GeenStijl is symboolpolitiek

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt het 'overtrokken' dat Dominique Weesie, de hoofdredacteur van de website Geenstijl, op het politiebureau is ontboden.
Het Meldpunt Discriminatie Internet had aangifte gedaan over uitingen op de website die discriminerend zouden zijn.
"Dit lijkt op symboolpolitiek en dat is een ongelukkig signaal", zegt algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning donderdag in het actualiteitenprogramma Nova.

Volgens Bruning is er door justitie gezocht naar een reden om Geenstijl aan te pakken. "Jaarlijks worden er veertien miljoen reacties op de website geplaatst. Dan is het niet raar dat er misschien een paar te ver gaan."
De hoofdredacteur van Geenstijl Dominique Weesie beaamt in Nova dat in 2006 enkele reacties zijn geplaatst die niet door de beugel kunnen. Hij heeft naar eigen zeggen een 'prettig gesprek' met de politie gehad.

"Het lijkt alsof de regering wil zeggen: kijk, wij treden hard op tegen discriminatie", zegt Bruning. "Maar dat een complete website wordt aangepakt om een paar ongelukkige reacties vind ik wat ver gaan."

In een tijd van lik op stuk-beleid, trajectcontroles, identificatieplicht, kentekenregistratie bij betaald parkeren, cameratoezicht en massale fouilleeracties in uitgaanscentra - kortom, in een tijd dat de overheid er alles aan doet om overtredingen van burgers binnen luttele secondes te kunnen opmerken én afstraffen, lijkt het me onwaarschijnlijk dat het Openbaar Ministerie echt wakker ligt van 15 over het hoofd geziene reacties van twee jaar oud.

Het heeft het er eerder schijn van dat justitie-minister Ernst Hirsch Ballin een leuk plankje dossiers heeft laten verzamelen om te gebruiken op een gunstig moment. Begin mei kondigde Hirsch Ballin aan het wettelijk verbod op godslastering te willen verruimen. Daarna werden achtereenvolgens Gregorius Nekschot, weblog HoeiBoei en nu GeenStijl met de politie geconfronteerd.

Goed, dat kan natuurlijk allemaal toeval zijn. Of, in termen die Hirsch Ballin begrijpt, goddelijke voorzienigheid.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: