maandag 26 mei 2008

Pleidooi voor second opinion na uitspraak Hoge Raad

In een paginagrote advertentie die maandagmiddag en dinsdag in eeen aantal landelijke dagbladen wordt geplaatst, doen hoogleraar Ton Derksen en opiniepeiler Maurice de Hond een oproep aan het parlement voor het installeren van een onafhankelijke raad die kan oordelen of een rechterlijke uitspraak moet worden herzien. Ook moet het begrip novum, dat tot de herziening van een zaak kan leiden, worden verruimd.

De oproep is ondertekend door 21 Nederlanders, onder wie acht hoogleraren, de advocaten Geert-Jan Knoops, Nico Meijering en Inez Weski, auteur Maarten 't Hart en oud-politicus Bram Peper. Zij pleiten voor een onafhankelijke Revisieraad, die zonder schroom een zaak kan onderzoeken.

Derksen, die een boek schreef over veronderstelde fouten van het Openbaar Ministerie, en De Hond wijzen op het succes van een dergelijke commissie in Engeland. Daar zouden de afgelopen tien jaar al 250 langdurig gestraften zijn vrijgelaten omdat ze onterecht waren veroordeeld. De zogeheten CEAS-commissie heeft niet tot het door de rechters gevreesde wantrouwen in de Britse rechtsstaat geleid, maar juist het vertrouwen doen toenemen.
Aan een novum zijn nu nog strikte en beperkte voorwaarden gesteld, lichten de initiatiefnemers toe. Ze geven als voorbeeld dat een aangetoonde argumentatieblunder van de rechter op basis waarvan iemand veroordeeld is, niet als novum geldt. Die beperkende voorwaarden zouden te vaak tot een afwijzing van een herzieningsverzoek leiden. Ter illustratie wordt in de advertentie een aantal geruchtmakende zaken aangehaald, waaronder de Deventer moordzaak, de Schiedammer parkmoord en de zaak-Lucia de B.

De SP ziet wel iets in een second opinion na het oordeel van de Hoge Raad. Kamerlid Jan de Wit is al langer een warm pleitbezorger van een onafhankelijke Revisieraad.

Zie ook Herziening strafzaak moet makkelijker

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: