vrijdag 16 mei 2008

Arrestatie van Gregorius Nekschot zou vrije meningsuiting niet onder druk zetten

De arrestatie van cartoonist Gregorius Nekschot afgelopen dinsdagdag zet de vrije meningsuiting in Nederland niet onder druk volgens minister van Justitie Hirsch Ballin.
Volgens hem kent Nederland vrijheid van meningsuiting maar zou de cartoonist tekeningen hebben gemaakt die Moslims discrimineren. Dat het zolang heeft geduurd (er was al in 2005 aangifte tegen hem gedaan), heeft volgens Ballin te maken met het feit dat justitie lang nodig had om achter zijn identiteit te komen.

Mijns insziens is het niet aan Ballin om zich nu al over de schuldvraag van Nekschot uit te laten. Het is daarbij op zijn zachst gezegd vreemd dat de cartoonist door een team van 10 man wordt gearresteerd voor een aanklacht zoals discriminatie, waar in het algemeen geen voorarrest voor wordt gegeven. De Officier van justitie verklaarde dat Nekschot 'langer is vastgehouden omdat hij 'langdurig' mensen heeft gediscrimineerd. Dat is een vreemde uitspraak. Het is aan de rechter om uit te maken of Nekschot schuldig is, het lijkt er echter op dat de officier al vast zelf straffen aan het uitdelen is. In de uitzending van Pauw & Witteman, afgelopen donderdag, vertelde cabaratier Hans Teeuwen - een bekende van Nekschot- dat Nekschot na zijn arrestatie door de politie is geintimideerd.

Nekschot is begin deze week door een SWAT-team van zijn bed gelicht en heeft uiteindelijk anderhalve dag in de cel moeten doorbrengen. Dit bevestigt zijn advocaat, mr. Max Vermeij. Volgens de raadsman behelst de verdenking "belediging" dan wel "aanzetten tot haat" wegens "ras/godsdienst/levensovertuiging" gepleegd door iemand "die daarvan een beroep of gewoonte maakt". Belachelijk natuurlijk daar hij af en toe voor HP/de Tijd een tekening levert en zijn weblog onbezoldigt is. Los daarvan is het natuurlijk de grootst mogelijke kolder dat een striptekenaar vanwege zijn tekeningen wordt vervolgd door het OM. We leven klaarblijkelijk in de voormalige DDR!

Inmiddels is gebleken dat er ácht tekeningen door het OM als strafbaar worden beschouwd. Voor deze acht tekeningen is justitie dus 3 jaar bezig iemands adres te vinden en met 10 man binnen te vallen. Het feit dat justitie zegt 3 jaar nodig gehad te hebben om de identiteit van Nekschot te achterhalen is lachwekkend. RTL nieuws had hem binnen een dag gevonden, ook had hij op zijn site een e-mail adres staan waar het OM een mailtje naar toe had kunen sturen en was hij via HP/de Tijd te bereiken. Ook de volkskrant wist hem vorig jaar al te vinden. Een staaltje intimidatie en machtsvertoon van justitie dat zijn weerga niet kent.Koop zijn boek



Maschrift 20 mei:In een kamerdebat vandaag werd felle kritiek geuit over de gang van zaken en lag Hirsch Ballin onder vuur. Deze vond dat justitie juist had gehandeld maar vond wel dat Nekschot te lang was vastgehouden. De kamer leek geen genoegen te nemen met zijn antwoorden.

Het buitenland over Gregorius Nekschot's arrestatie:




Commentaar Gregorius Nekschot in Spits:
Wat in mijn optiek dringend nodig is, is dat de invloed van partijen als het CDA, ChristenUnie en andere religieus geïnspireerde partijen zoveel mogelijk op democratische wijze wordt teruggedrongen. Dat type partijen zijn namelijk echt in alle opzichten een ramp.


Voorts:

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: